Σύμφωνα με πληροφορίες του Re/code, η Nokia ετοιμάζεται να ξαναδοκιμάσει την τύχη της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων.

Ήδη έχει αρχίσει να στελεχώνει το τμήμα Nokia Technologies, το ένα από τα τρία τμήματα που παρέμειναν στην εταιρεία μετά την εξαγορά του τμήματος φορητών συσκευών από την Microsoft (μαζί με τα τμήματα χαρτογράφησης και τηλεπικοινωνιακών υποδομών που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με την Alcatel-Lucent).

 

Η Nokia Technologies είναι γνωστή περισσότερο για τις αδειοδοτήσεις ευρεσιτεχνιών από το τεράστιο χαρτοφυλάκιο που διατηρεί, και που λέγεται πως περιλαμβάνει περισσότερες από 10 χιλιάδες πατέντες. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες όμως, η Nokia Technologies δεν αναλαμβάνει μόνο ζητήματα αδειοδοτήσεων, αλλά σχεδιάζει νέα προϊόντα δίνοντας την άδεια σε άλλες εταιρείες να τα κατασκευάσουν και να τα εκμεταλλευτούν. Τα τελευταία προϊόντα που σχεδίασε είναι ο ZLauncher και το N1, ένα Android tablet. Το τελευταίο σχεδιάστηκε από την Nokia, αλλά η τελευταία αδειοδότησε την Foxconn να το κατασκευάσει και να το πουλήσει στην αγορά της Κίνας.

 

Η εταιρεία αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για να “βγει” στην αγορά, ακολουθώντας παρόμοια τακτική αλλά για την ώρα πρέπει να σεβαστεί το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την Microsoft, και το οποίο της απαγορεύει να κυκλοφορήσει smartphones ή feature phones με το όνομα της πριν το τέλος της χρονιάς, ή να δώσει άδεια για χρήση της ονομασίας της σε κάποια συσκευή που θα κατασκευάσει τρίτος (όπως έκανε πρόσφατα όπως αναφέραμε με το N1 tablet και την Foxconn) μέχρι το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με τον Richard Kerris, πρώην στέλεχος της Nokia, «έχουν πολλά εξαιρετικά πράγματα σε φάση ανάπτυξης… η Nokia είναι μια εταιρεία που δεν πρόκειται να πάει πουθενά”. Πέρα από σχέδια στην αγορά των smartphones, υπάρχουν και κάποια για την αγορά της εικονικής πραγματικότητας.

 

Σύμφωνα με το Re/code ακόμα και αν η Nokia εισέλθει στην αγορά των smartphones, δεν θα πρέπει να περιμένουμε την έναρξη μίας τεράστιας κατασκευαστικής επιχείρησης. Η εταιρεία μόλις πούλησε την επιχείρηση στην Microsoft και δεν ανυπομονεί να την αντικαταστήσει με μία παρόμοια. Έτσι, το παράδειγμα το N1 μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για αυτό που ελπίζει να κάνει η εταιρεία μελλοντικά: Να σχεδιάζει ωραία προϊόντα, τα οποία αργότερα θα αδειοδοτεί σε τρίτους για να τα κατασκευάσουν μαζί με το brand της Nokia, και οι οποίοι θα αναλάβουν την διανομή καθώς και την πώληση. Η τακτική μοιάζει με αυτή που ακολούθησαν οι Kodak και Polaroid, μετά την χρεωκοπία τους. Τέτοιες κινήσεις βεβαίως μειώνουν σημαντικά τα έξοδα, αλλά η εταιρεία δεν θα έχει τον έλεγχο, σε περίπτωση επιτυχίας ενός προϊόντος.

 

Η Nokia λέει ότι είναι “business as usual” στον απόηχο της συμφωνίας με την Alcatel-Lucent και πως θα “εστιάσει ξεκάθαρα στην επώαση νέων τεχνολογιών που θα διαμοιραστεί μέσω ενός ενεργού προγράμματος αδειοδότησης”. Όσο για τα μελλοντικά της σχέδια, η Nokia υποσχέθηκε ότι θα “επεκταθεί σε νέες περιοχές με έμφαση στις ανθρώπινες δυνατότητες στον συνδεδεμένο κόσμο”.

 

Link.png Site: Re/code