Η Nokia διαμέσου του προέδρου της Stephen Elop έδωσε σήμερα στη Βαρκελώνη συνέντευξη τύπου όχι για να παρουσιάσει κάποια νέα συσκευή αλλά για να απαντήσει στα πολλά ερωτήματα που δημιουργήθηκαν μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής. Υπενθυμίζουμε ότι σε κοινή συνέντευξη τύπου, η Nokia με τη Microsoft ανακοίνωσαν ότι η πρώτη επιλέγει πλέον τα Windows Phone 7 ως το πρωταρχικό λειτουργικό σύστημα των νέων smartphone της.

 

Στη σύντομη του ομιλία ο Stephen Elop μαζί με την σημείωσαν τα εξής

 

- Η Nokia είχε τρεις επιλογές, είτε να συνεχίσουν την εξέλιξη της πλατφόρμας Symbian αλλά και του MeeGo, είτε θα επίλεγαν το Android ως την επόμενη λύση των smartphone είτε τέλος θα συνεργαζόντουσαν με τη Microsoft.

 

 

- Η επιλογή του Android θα δημιουργούσε μονοπωλιακές καταστάσεις σε συνδυασμό με την Apple. Η επιλογή των Windows Phone 7 είναι πρόκληση και δημιουργεί έναν αγώνα με τρεις διεκδικητές.

 

- Η Nokia ναι μεν θα πληρώνει δικαιώματα χρήσης στην Microsoft αλλά παράλληλα θα μειώσει δραστικά τα έξοδα της από το να μην εξελίσσει δική της πλατφόρμα.

 

 

ConceptNokiaWindowsPhones1.jpegConceptNokiaWindowsPhones2.jpeg

- Παράλληλα όμως θα συνεισφέρει σ' αυτή τη συνεργασία με διάφορους τρόπους όπως με την ενσωμάτωση των Ovi Maps στη μηχανή αναζήτησης Bing και συνεργασία των διαφημιστικών υπηρεσιών των 2 εταιρειών.

 

- Άλλος τομέας στον οποίο θα συνεισφέρει η Nokia είναι στην εμπειρία που έχει στην κατασκευή υψηλής ποιότητας smartphone καθώς και στο σημαντικό μερίδιο αγοράς που ήδη κατέχει η εταιρεία.

 

- Η Microsoft από τη σειράς σας προσφέρει υπηρεσίες αναζήτησης Bing, Xbox και διαφημίσεις. Ειδικά από τις διαφημίσει έγινε σαφές ότι ένα σημαντικό μερίδιο θα το λαμβάνει η Nokia.

 

- Οι τεχνικές ομάδες και των δύο εταιρειών έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω στη δημιουργία του πρώτου Nokia Windows Phone αφήνοντας υποννούμενα ότι η συσκευή θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2011.

 

- Η επένδυση στο Symbian θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες με την κυκλοφορία νέων συσκευών με βελτιωμένο hardware (cpu, graphics και αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον) με στόχο την όσο πιο ομαλή μετάβαση στα WP7.

 

- Συνολικά υπάρχουν 250 εκατομμύρια Symbian συσκευές στην αγορά αυτή τη στιγμή και ότι το περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών Qt μπορεί να αποτελεί ακόμα βιώσιμη λύση για τους developers. Η συσκευή MeeGO που θα κυκλοφορήσει μέσα στο χρόνο θα κάνει χρήση της Qt.

 

- Η αγορά δεν αφορά "μάχη" των εταιρειών για πωλήσεις συσκευών αλλά μάχη των οικοσυστημάτων με βασικό αντίπαλο η Nokia να θεωρεί το Android.

 

 

13022011065.jpg13022011066.jpg

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Stephen Elop ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Nokia έχει επενδύσει πολλά στη Microsoft όπως και το αντίστροφο και γι'αυτό θα πετύχουν μαζί.

 

Σχετικά με τη φήμη που διέρρευσε και αναφέρει ότι ο ίδιος είναι ο 7ος μεγαλύτερος μέτοχος στη Microsoft, o Elop απάντησε ότι δεν είναι αλήθεια και ότι κάτι τέτοιο προυποθέτει ότι θα είχε πάρα πολλά λέφτα κάτι που δεν ισχύει. Βέβαια ανέφερε ότι ήδη μέσα στο χρόνο έχει πουλήσει ήδη αρκετές μετοχές που έχει στην κατοχή του της Microsoft κάτι που σταμάτσησε μόλις ξεκίνησαν οι συνομιλίες με τη Microsoft.

 

Επι προσωπικού, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι ο Δούρειος Ίππος της Microsoft, ο πρόεδρος της Nokia απάντησε ότι προφανώς όχι και ότι η απόφαση πάρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Nokia την Πέμπτη το βράδυ.