Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα θέμα από τη φετινή MWC αυτό θα αφορούσε μάλλον το PureView - τη νέα τεχνολογία της Nokia που φέρνει 41 ολόκληρα megapixels στην κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου. Ο Damien Dinning, επικεφαλής της ομάδας που επί πέντε χρόνια ανέπτυσσε με μυστικοπάθεια το PureView, μας περιγράφει τις προκλήσεις που συνάντησαν στην προσπάθειά τους να φέρουν στο κοινό μια συσκευή με εντυπωσιακές επιδόσεις, αλλά ταυτόχρονα ικανή να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις.

 

Σύμφωνα με τον Dinning, τα 41 megapixels αυτά καθαυτά δεν ήταν τόσο σημαντικά, αφού η ουσία του PureView βρίσκεται «στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα pixels». Κι αυτό γιατί το ζητούμενο ήταν η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης που θα μπορούν, χωρίς να χάνουν την ποιότητά τους, να διαμοιραστούν εύκολα μέσω e-mail ή μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλαμε να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο μέγεθος της συσκευής και την απόδοση και έπρεπε να βρουμε τον ανταγωνιστικό νέο τρόπο. Είχαμε τις ιδέες αλλά οχι όλες μαζί τις τεχνολογίες».

 

Κι επειδή ό,τι δεν μπορείς να βρεις πρέπει να το δημιουργήσεις, οι άνθρωποι της Nokia έπρεπε να κάνουν την υπέρβαση σε τρία διαφορετικά μέτωπα:

 

  • στην ανάπτυξη ισχυρού αισθητήρα,
  • στο πώς θα συνδυαστεί το πολύ καλό zoom με το μικρό μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου και
  • στην αρχιτεκτονική της συσκευής, που επιτρέπει τελικά η διαχείριση ενός τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων.

 

 

P1080889.jpg

Φωτό: Επάνω δεξιά: αισθητήρας 5ΜΡ από ένα χαμηλότερων δυνατοτήτων smartphone. Στη μέση: αισθητήρας 8ΜΡ από ένα smartphone τελευταίας τεχνολογίας. Κάτω αριστερά: ο αισθητήρας του Nokia PureView 808

 

Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη του PureView διήρκεσε πέντε ολόκληρα χρόνια. «Αυτό που προσπαθήσαμε να ξεφορτωθούμε είναι ο οπτικός θόρυβος. Δεν προσπαθήσαμε να σώσουμε θόρυβο ως λεπτομέρεια». Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία εικόνων των 5 megapixels με μόνο 1ΜΒ μέγεθος και «με λιγότερο θόρυβο από ο,τιδήποτε άλλο είχαμε δει». Όσο για το πώς αντέδρασε ο Dinning και η ομάδα του όταν είδαν ολοκληρωμένο το δημιούργημά τους; «Αισθανθήκαμε σαν τον Κολόμβο, που έλεγε ότι η γη είναι στρογγυλή ενώ όλοι πίστευαν ότι είναι επίπεδη. Πώς γίνεται μια εικόνα 5ΜΡ του 1ΜΒ να έχει καλύτερη ποιότητα από ο,τιδήποτε άλλο έχουμε δει;».

 

Απόδειξη του παραπάνω είναι ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι φωτογραφίες που ήταν κρεμασμένες στους τοίχους της αίθουσας όπου δόθηκε η συνέντευξη έχουν τραβηχτεί με την προεπιλεγμένη ρύθμιση των 5ΜΡ.

 

P1080901.jpg

Δυστυχώς, οι άνθρωποι της Nokia δεν μας επέτρεψαν να πάρουμε δείγματα των αρχείων στην πλήρη τους ανάλυση (41ΜΡ). Τέτοιες φωτογραφίες, ωστόσο, δημοσιεύτηκαν στο thehandheldblog.com και επιλέγοντας τα links που ακολουθούν μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις πλήρεις δυνατότητες του Nokia 808: [Εικόνα 1, Εικόνα 2, Εικόνα 3, Εικόνα 4, Εικόνα 5, Εικόνα 6]

 

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι το Nokia PureView 808 τρέχει το ξεχασμένο Symbian αντί για τα Windows 8 ξένισε αρκετούς χρήστες. Ήταν ωστόσο απαραίτητο για να γίνει το πρώτο βήμα, αφού η τεχνολογία του PureView ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από πέντε χρόνια, τη στιγμή που η συμφωνία με τη Microsoft ήρθε πριν από μόλις ένα χρόνο.

 

Σε ερώτησή μας, πάντως, για το πότε θα πρέπει να υπολογίζουμε να τη δούμε να χρησιμοποιείται και με άλλες πλατφόρμες (βλ. Windows Phones) ή ακόμα και σε άλλες συσκευές, ο Dinning απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη εκτίμηση. Αντίθετα, όταν τον ρωτήσαμε κατά πόσο τα 5 χρόνια ανάπτυξης σημαίνουν πως η τεχνολογία του είναι 5 χρόνια μπροστά, μας εξήγησε πως όποιος φιλοδοξεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το Pure View σε επιδόσεις, θα πρέπει να πραγματοποιήσει αντίστοιχες καινοτομίες σε τρεις διαφορετικούς τομείς: στον αισθητήρα, στα οπτικά και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο χειρισμός του «τρελού» αριθμού των megapixels. Κι αυτό θεωρεί πως δεν είναι καθόλου εύκολο.

 

Για το τέλος, ο Damien Dinning, που ας σημειώσουμε πως έχει στο ενεργητικό του εμβληματικές συσκευές όπως τα Nokia N95, Nokia N82, Nokia N86 στα 8MP, και το N8, μας άφησε να καταλάβουμε πως η προσπάθεια βελτίωσης του PureView δεν σταματά στα megapixels: «πέρα από την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ποιότητας, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία και θα τους δείτε εν καιρώ».

 

damian-dinning.jpg

P1080655.JPGP1080659.JPG