Επιλεγμένη από τη NASA, η Nokia θα είναι υπεύθυνη για το πρωτοφανές αυτό εγχείρημα, που θα αποτελέσει ένα από τα θεμέλια για την ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη.

NASA και Nokia ήρθαν σε συμφωνία για τη σύσταση του πρώτου δικτύου ασύρματης επικοινωνίας στη Σελήνη. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να τεθούν τα θεμέλια ώστε η παρουσία του ανθρώπου στο φεγγάρι να είναι μια βιώσιμη πραγματικότητα.

Η Φινλανδική εταιρεία φιλοδοξεί να προσφέρει «αξιόπιστες υπηρεσίες και υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων», παράλληλα κρατώντας χαμηλά τις ανάγκες για τροφοδοσία, το μέγεθος του εξοπλισμού και το κόστος του όλου έργου.

Μερικές από τις βασικές ευκολίες που θα προσφέρει είναι η απομακρυσμένη χρήση εξοπλισμού, όπως οχήματα, καθώς και η μετάδοση βίντεο υψηλής ανάλυσης. Η τεχνολογία LTE/4G σημειώνεται ως «αυτό που χρειάζονται οι αστροναύτες», καθώς είναι σε θέση να παρέχει δυνατότητες τηλεμετρίας και ανταλλαγής βιομετρικών δεδομένων μεταξύ άλλων, «παραδοσιακών» δυνατοτήτων όπως η επικοινωνία μέσω φωνής ή βίντεο.

Το γεγονός πως η Nokia κέρδισε τον διαγωνισμό και το σχετικό συμβόλαιο δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη, καθώς πρόκειται για μια από τις κορυφαίες στο κομμάτι των τεχνολογιών επικοινωνίας και ήδη παρέχει υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμό και υπηρεσίες σε αεροδρόμια, εργοστάσια και παρόμοιας τάξεως εγκαταστάσεις. 

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί αρχικά στα τέλη του 2022, με περαιτέρω ανάπτυξη εντός της δεκαετίας.

  • Thanks 1
  • Haha 6
  • Confused 1
  • Sad 2