O επικεφαλής επιστήμονας της Nvidia Corp., David Kirk, της εταιρείας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις καρτών γραφικών για PC, είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι η ATi, η άμεση και μεγαλύτερη αντίπαλος της στον χώρο των καρτών γραφικών, δεν έχει ανταγωνιστικά προϊόντα και ότι η AMD δεν έχει τα χρήματα για να φέρει σε πέρας τις υποσχέσεις της.

 

"H AMD έχει πτώση γιατί δεν έχει κατασκευάσει μία αρχιτεκτονική γραφικών ανταγωνιστική εδώ και δύο χρόνια - από τότε που έγινε η ένωση AMD/ATi. Μεταφέρουν μηχανικούς (από τις ομάδες για τις κάρτες γραφικών) προς την πλατφόρμα Fusion, που ενσωματώνει την τεχνολογία των επεξεργαστών των καρτών γραφικών πάνω στην CPU. Τέσσερα πράγματα πρέπει να κάνουν για να επιζήσουν, μα δεν πιστεύω ότι έχουν αρκετά χρήματα για να κάνουν κάτι", είπε ο David Kirk.

 

Αν και η ομάδα management της AMD πέτυχε το χαμηλότερο μερίδιο αγοράς μέσα σε ενάμιση χρόνο (απ'ότι η ATi μόνη της μέσα σε μισή δεκαετία), υπάρχουν κάποια επιτεύγματα στα οποία έχουν επικρατήσει οι μηχανικοί της ATi. Παρουσίασαν τον πρώτο επεξεργαστή καρτας γραφικών που υποστηρίζει το DirectX 10.1, όπως επίσης και μία ένωση των chips γραφικών με audio controllers κλπ.

 

Όμως ο David Kirk πιστεύει ότι κάρτες γραφικών όπως η Radeon HD 3870 και 3870 X2 δεν είναι ανταγωνιστικές, και γι'αυτό υπάρχει ένας λόγος: οι επιχειρήσεις της Nvidia αυξήθηκαν στο ποσοστό του 80 %, χρόνο με το χρόνο, στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 (Q4).

 

Αλλά υπάρχουν και αλλα προβλήματα στην AMD, εκτός από αυτό των καρτών γραφικών (GPUs), υπενθυμίζει: η AMD πρέπει να αναπτύξει πολλά προϊόντα και να παραγάγει τεχνολογίες για να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι στην Intel, την Nvidia και τις άλλες εταιρείες.

 

"Το πρώτο πράγμα από τα τέσσερα που πρέπει να κάνουν είναι να ανταγωνιστεί με την Intel είναι η τεχνολογία των επεξεργαστών - πρέπει να βγουν νέες κατασκευές. Το δεύτερο είναι η τεχνολογία CPU επόμενης γενιάς. Το τρίτο είναι η τεχνολογία GPU επόμενης γενιάς - θα επενδύσουμε 1 δισεκ/μύριο δολλάρια αυτό το χρόνο και πρέπει να επενδύσουν στο ίδιο επίπεδο για να συνεχίσουν μαζί μας. Και το τέταρτο είναι ότι λένε πως το μέλλον θα είναι η ένωση CPU/GPU, το λέγομενο Fusion, για το οποίο δεν υπάρχει στοιχείο ότι είναι αλήθεια, αλλά αυτοί απλά το είπαν. Το πιστεύουν και το πράττουν.", είπε ο κ.Kirk.

 

Η AMD αναπτύσσει τεχνολογία επεξεργαστών μαζί με την Chartered και την IBM για πολλά χρόνια και δεν χρειαζεται νέο μοντέλο/κατασκευή για αυτόν τον λόγο. Εκτός αυτού, οι επεξεργαστές Fusion θα ενσωματώνουν τεχνολογία CPU και GPU ήδη υπάρχουσα, άρα δεν απαιτείται περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη, αλλα μόνο εφαρμογή στην πράξη. Παρ'όλ'αυτά, είναι αλήθεια ότι η AMD πρέπει να ανταγωνιστεί δύο ισχυρούς "παίκτες", την Intel και την Nvidia, κατι που δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι είναι και οι δύο πολύ ισχυρές εταιρείες αυτή την στιγμή.

 

Αν και η AMD δεν είναι επικερδής εδώ και καιρό, η εταιρεία εργάζεται για να βελτιώσει την τωρινή της στάση. Δυστυχώς, πράττωντας έτσι, η AMD δεν ξοδεύει χρόνο για να μιλάει για τα επιτεύγματα της και τις μελλοντικές της δυνατότητες, αλλα το αφήνει αυτό σε τρίτους, που υποστηρίζουν, βασιζόμενοι στην τωρινή αγορά, ότι τα μερίδια αγοράς της AMD μειώνονται σε όλη την επικράτεια.

 

Source.png Πηγή: adslgr.com