H Nvidia υπέβαλλε μηνύσεις ενάντια στις εταιρείες Samsung και Qualcomm για παραβίαση ευρεσιτεχνιών που αφορούν στα υποσυστήματα γραφικών Adreno (Qualcomm), Mali (ARM) και PowerVR (Imagination Technologies).

Να σημειώσουμε πως η μήνυση στη Qualcomm αφορά μόνο σε ευρεσιτεχνίες που έχουν εφαρμοστεί -χωρίς σχετική άδεια από την Nvidia- στα υποσυστήματα γραφικών Adreno, και όχι βεβαίως για τα άλλα IP που αναφέρουμε. Η Nvidia έκανε καταγγελίες για παραβίαση ευρεσιτεχνιών τόσο στη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC) όσο και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Delaware στις ΗΠΑ. Η εταιρεία ζητάει από την ITC να σταματήσει τις αποστολές smartphones και tablets της σειράς Galaxy στις ΗΠA που χρησιμοποιούν τις παραπάνω αρχιτεκτονικές GPU. Επιπλέον, η εταιρεία ζητάει από το δικαστήριο του Delaware να αποζημιωθεί για παραβίαση επτά ευρεσιτεχνιών που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό χωρίς την άδεια της. Σύμφωνα με την Nvidia, η εταιρεία έχει δαπανήσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια από το 1993 έως σήμερα για έρευνα και ανάπτυξη και σημειώνει ότι η στρατηγική της όσο αφορά στις IP, είναι να κερδίσει κάποια χρήματα από αυτή την επένδυση αδειοδοτώντας άλλες εταιρείες για να χρησιμοποιούν τις ευρεσιτεχνίες της. Παρόλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις της με τη Samsung δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

 

"Η ομάδα αδειοδοτήσεων της Nvidia διαπραγματεύτηκε απευθείας με τη Samsung για άδεια χρήσης ενός συγκεκριμένου χαρτοφυλάκιου ευρεσιτεχνιών. Είχαμε αρκετές συναντήσεις, όπου πραγματοποιήσαμε επίδειξη του τρόπου που οι πατέντες μας έχουν εφαρμογή σε όλες τις φορητές συσκευές τους και σε όλες τις αρχιτεκτονικές GPUs που χρησιμοποιούν. Δεν σημειώθηκε η παραμικρή πρόοδος. Η Samsung επανειλημμένως είπε ότι αυτό ήταν πρόβλημα των προμηθευτών της".

 

Ενδεχομένως να είναι και η πρώτη φορά που η Nvidia, στα 21 χρόνια της ιστορίας της ξεκινάει τις διαδικασίες μήνυσης ενάντια σε άλλες εταιρείες. Στο παρελθόν έχει αναγκαστεί να αμυνθεί, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει τις διαδικασίες η ίδια. Πριν λίγο καιρό, και όταν οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα πάει στα δικαστήρια τη Samsung για παραβίαση ευρεσιτεχνιών της. Την επόμενη μέρα ωστόσο, όλες οι διαδικασίες "μπήκαν" στο πάγο, και ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται εξωδικαστικώς σύμφωνα με μία αναφορά.

 

Link.png Site: GSMArena