Το τμήμα των GPU της NVIDIA βιώνει μια μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω της ανόδου των λύσεων που έχουν σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η μακροπρόθεσμη επένδυση της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδώσει καρπούς με την επιτυχία των δημιουργικών μοντέλων AI, με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση αυτή του ChatGPT. Η όλη εξέλιξη έχει οδηγήσει σε αύξηση των παραγγελιών για τις τελευταίες GPU της NVIDIA, συμπεριλαμβανομένων των A100 και H100.

Ωστόσο, οι αναφορές δείχνουν ότι η NVIDIA μπορεί να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση. Η εταιρεία αυξάνει την παραγγελία της στην TSMC όπου είναι υπεύθυνη για την κατασκευή, αλλά μένει να δούμε αν αυτό θα είναι αρκετό για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για επεξεργαστές AI.

Η ζήτηση για GPU υψηλής υπολογιστικής ικανότητας έχει εκτοξευθεί λόγω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης που προκάλεσε το ChatGPT. Αυτό έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την απαγόρευση των ΗΠΑ για τις πωλήσεις τσιπ AI στην Κίνα, οδηγώντας μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως η Baidu να αγοράσουν τις GPU της NVIDIA.

Οι A100 και H100 GPU της NVIDIA βασίζονται στην κατασκευαστική μέθοδο των 7nm και 4N της TSMC αντίστοιχα. Η H100, η οποία άρχισε να διατίθεται τον περασμένο Μάιο, έχει συναντήσει τεράστια ζήτηση για παρουσία της σε servers. Παρά τις προσπάθειες της NVIDIA να καλύψει τη ζήτηση, οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το AI δυσκόλεψαν την εταιρεία να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της.

Στην Κίνα, η NVIDIA προσφέρει τροποποιημένες εκδόσεις των A100 και H100, γνωστές ως A800 και H800. Τα τσιπ αυτά πωλούνται σε τιμές 40% υψηλότερες από την τιμή λιανικής τους λόγω της μεγάλης ζήτησης για AI GPU στην Κίνα. Επιπλέον, οι χρόνοι παράδοσης των GPU της NVIDIA στην Κίνα έχει επηρεαστεί. Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στους μη κινέζους τεχνολογικούς συνεργάτες της, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης στην Κίνα. Ορισμένες νέες παραγγελίες ενδέχεται να μην εκπληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, χρόνος αναμονής που ξεπερνά δηλαδή τους 6 μήνες.

Η υψηλή ζήτηση για τις GPU HPC και AI της NVIDIA θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει την προμήθεια των τσιπ για gaming GPUs, καθώς η εταιρεία διαθέτει περισσότερους πόρους προς το AI. Η NVIDIA εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τσιπ σε επαρκείς ποσότητες στους μεγαλύτερους συνεργάτες της, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν και μεγαλύτερο κόστος για τις κορυφαίες AI προτάσεις της εταιρείας.

Η NVIDIA υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από το ChatGPT και χιλιάδες GPU της τροφοδοτούν τα τρέχοντα και τα πιο πρόσφατα μοντέλα. Η εταιρεία αποκαλεί το AI ως μία επανάσταση για τη βιομηχανία υπολογιστών και τεχνολογίας και εργάζεται νυχθημερόν για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της. 

  • Sad 2