Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της ιστοσελίδας JPR, οι αριθμοί στην αγορά των GPU δεν είναι αισιόδοξοι για την Nvidia. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε ένα έτος ο αριθμός κομματιών από κάρτες γραφικών που διέθεσε η εταιρεία έχει μειωθεί σε υπερβολικά μικρό ποσοστό το οποίο αγγίζει το 28%.

 

Την ίδια στιγμή οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Nvidia, AMD και Intel επιστρέφουν σε αισιόδοξα νούμερα που παρουσιάζουν αύξηση του παραπάνω ποσοστού κατά 15.4% και 9.4% αντίστοιχα. Οι αριθμοί που αφορούν την ίδια έρευνα αλλά σε χρονική περίοδο τετραμήνου η Intel σημείωσε μείωση κατά 1.7% των κομματιών GPU που διέθεσε σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο, ενώ όσον αφορά τις AMD και Intel τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 14.2 και 13.3 αντίστοιχα.

 

Όπως φαίνεται οι προτάσεις των ανταγωνιστών καθώς και η δικαστική διαμάχη μεταξύ Intel και Nvidia η οποία απαγόρευσε την τελευταία να κατασκευάζει chipsets με ενσωματωμένες GPU για επεξεργαστές της Intel αποτέλεσαν μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία. Η κυριότερη όμως αιτία για τα συρρικνωμένα νούμερα της προέρχονται από την απότομη μείωση του ενδιαφέροντος όσον αφορά την αγορά των chip με ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών (Ιntegrated Graphics Processor), κάτι που και η ίδια η εταιρεία αναγνωρίζει.

 

Όσο η αγορά των διακριτών GPU χάνει μερίδιο από τα chip με ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών η Nvidia πρόκειται να δώσει περισσότερο βάρος σε λύσεις της ARM για φορητές συσκευές καθώς και στους HPC-συνεπεξεργαστές (coprocessors) ως κομμάτι της μετάβασης της στην περίοδο “NVIDIA 3.0”. Σίγουρα το μέλλον της Nvidia δε μπορεί να προδικαστεί από τόσο νωρίς καθώς το μερίδιo της ARM παρουσιάζει αύξηση και τα Υπολογιστικά Συστήματα Υψηλής Επίδοσης ελκύουν το ενδιαφέρον της αγοράς.

 

Link.png Site: arstechnica.com