Καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για ακόμα ισχυρότερους επεξεργαστές στον αναπτυσσόμενο τομέα των αυτo-οδηγούμενων και ημι-αυτόνομων οχημάτων, η Nvidia φαίνεται πως επιθυμούσε να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει στην αιχμή της τεχνολογίας του είδους και για αυτό παρουσίασε το SoC (System-on-Chip) με την ονομασία Xavier, που προορίζεται για χρήση σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης για αυτοκίνητα.

Το Nvidia Xavier ενσωματώνει οκταπύρηνο επεξεργαστή, την 512-core GPU με την ονομασία Volta, ένα 8K HDR επεξεργαστή βίντεο, ένα επιταχυντή βαθιάς εκμάθησης καθώς και νέους επιταχυντές υπολογιστικής οράσεως. Όλα τα παραπάνω στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των τρανζίστορς σε πάνω από 9 δισεκατομμύρια, που μπορούν να πραγματοποιήσουν 30 τρισεκατομμύρια πράξεις/ λειτουργίες το δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας μόλις 30W ισχύος.

Η Nvidia υποστηρίζει ότι το νέο Xavier SoC είναι 15 φορές ενεργειακά αποδοτικότερο από το chip προηγούμενης αρχιτεκτονικής, κάτι εξαιρετικά σημαντικό αν λάβουμε υπόψη πως για τα ηλεκτρικά οχήματα οτιδήποτε τραβάει “ρεύμα” από τη μπαταρία μειώνει παράλληλα και την αυτονομία τους.

Όλα τα παραπάνω επίσης σημαίνουν ότι το Xavier SoC θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί περισσότερα δεδομένα από τους αισθητήρες για τα συστήματα AI (Artificial Intelligence) που θα τροφοδοτούν τα αυτό-οδηγούμενα οχήματα. Επομένως, όσες εταιρείες εργάζονται πάνω σε τεχνολογίες και οχήματα του είδους μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες με τις εξελίξεις, αφού η Τεχνητή Νοημοσύνη εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του επεξεργαστή (processor-intensive).

H πλατφόρμα computing με την ονομασία Pegasus AI που είναι ικανή να προσφέρει στα οχήματα που θα την ενσωματώνουν αυτονομία πέμπτου επιπέδου (level 5 autonomy) περιλαμβάνονται δύο τέτοια SoC καθώς και δύο GPUs επίσης της Nvidia.

Xavier2.jpg.08ea643a83c7dd04954cf54c0ed0a97f.jpg

Engadget