Ο διευθύνων σύμβουλος της NVIDIA Jensen Hiang έκανε μια σειρά από ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Computex, δίνοντας μεταξύ άλλων πληροφορίες σχετικά με τον επόμενο υπερυπολογιστή DGX της εταιρείας. 

Δεδομένου του πού οδεύει σαφώς η βιομηχανία, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο DGX GH200 αφορά σε μεγάλο βαθμό τη βοήθεια των εταιρειών για την ανάπτυξη δημιουργικών μοντέλων AI.

Ο υπερυπολογιστής χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα NVLink Switch System για να επιτρέψει σε 256 superchip GH200 Grace Hopper να ενεργούν ως ενιαία GPU (κάθε ένα από τα τσιπ διαθέτει μια Grace CPU και μια H100 Tensor Core GPU). Αυτό, σύμφωνα με την NVIDIA, επιτρέπει στην DGX GH200 να παρέχει απόδοση 1 exaflop και να διαθέτει 144 terabytes shared memory. Η εταιρεία λέει ότι αυτή είναι σχεδόν 500 φορές περισσότερη μνήμη από όση θα βρίσκατε σε ένα μόνο σύστημα DGX A100.

Για λόγους σύγκρισης, η τελευταία κατάταξη των Top500 υπερυπολογιστών αναφέρει το Frontier στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί ως το μοναδικό γνωστό σύστημα exascale, το οποίο έχει επιτύχει απόδοση σχεδόν 1,2 exaflops στο Linmark benchmark. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο της μέγιστης απόδοσης του συστήματος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, του ιαπωνικού Fugaku.

Στην πραγματικότητα, η NVIDIA ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε έναν υπερυπολογιστή που μπορεί να σταθεί δίπλα στο ισχυρότερο γνωστό σύστημα στον πλανήτη (η Meta κατασκευάζει έναν υπερυπολογιστή που, όπως ισχυρίζεται, θα είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί πλήρως). Η NVIDIA δηλώνει ότι η αρχιτεκτονική της DGX GH200 προσφέρει 10 φορές μεγαλύτερο bandwidth από την προηγούμενη γενιά, "παρέχοντας την ισχύ ενός τεράστιου υπερυπολογιστή AI με την απλότητα του προγραμματισμού μιας GPU".

Ορισμένα μεγάλα ονόματα ενδιαφέρονται ήδη για τον DGX GH200. Το Google Cloud, η Meta και η Microsoft θα πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων εταιρειών που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον υπερυπολογιστή για να δοκιμάσουν πώς μπορεί να χειριστεί δημιουργικά φορτία εργασίας AI. Η NVIDIA λέει ότι οι υπερυπολογιστές DGX GH200 θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι μέχρι το τέλος του 2023.

Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης τον δικό της υπερυπολογιστή, τον Helios, που συνδυάζει τέσσερα συστήματα DGX GH200. Η NVIDIA αναμένει ότι ο Helios θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Huang αναφέρθηκε και σε άλλες εξελίξεις στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, συμπεριλαμβανομένης μιας στο μέτωπο των παιχνιδιών. Η NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) for Games είναι μια υπηρεσία στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι προγραμματιστές προκειμένου να δημιουργούν προσαρμοσμένα μοντέλα AI για ομιλία, συνομιλίες και κινούμενα σχέδια. Η NVIDIA λέει ότι το ACE for Games μπορεί να "δώσει σε non-playable χαρακτήρες, δεξιότητες συνομιλίας, ώστε να μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις ως αληθοφανείς προσωπικότητες που εξελίσσονται".

 

  • Like 3
  • Sad 1