Η νέα κάρτα γραφικών της NVIDIA δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, όμως εμφανίστηκε στη λίστα των drivers.

Η νεότερη κάρτα γραφικών της NVIDIA φαίνεται πως δε θα απευθύνεται σε gamers, αλλά σε χρήστες που ζητούν τα απολύτως απαραίτητα από τον υπολογιστή τους κι απλώς χρειάζονται μια αυτόνομη κάρτα γραφικών.

Βάσει πληροφοριών του TechPowerUp, η NVIDIA GeForce GT 1010 είναι η νέα αυτή κάρτα. Βασισμένη στον GP108 των 14nm και στην αρχιτεκτονική Pascal, υποστηρίζει DirectX 12, άρα θεωρητικά είναι συμβατή με τα νεότερα παιχνίδια - απλώς, τα περισσότερα πιθανώς δε θα είναι σε θέση να τα υποστηρίξει στην πράξη.

Επιπλέον, διαθέτει 256 CUDA cores, η μνήμη της ορίζεται στα 2GB τύπου GDDR5 και η κατανάλωσή της ανέρχεται στα 30W TDP, ενώ η συχνότητά της είναι στα 1228MHz με δυνατότητα boost έως τα 1468MHz. Διαθέτει δύο τύπων θύρες εξόδου εικόνας, δηλαδή δύο DVI και μία mini-HDMI. 

Συγκριτικά, η NVIDIA GeForce GT 710 που διατίθεται ακόμη προς πώληση, είναι βασισμένη στην παλαιότερη αρχιτεκτονική Kepler ενώ υστερεί σε πολλά σημεία, από τη συχνότητα χρονισμού (954MHz) έως τους CUDA cores (192).

Το MyDrivers επίσης εντόπισε την κάρτα ως επιλογή στη σελίδα των drivers της NVIDIA, όπου μπορούμε ακόμη και τώρα να τη βρούμε. 

image.png

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την NVIDIA, οπότε παραμένει άγνωστο αν όλες οι παραπάνω πληροφορίες που παρέχονται από το TechPowerUp ισχύουν αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως η κάρτα υπάρχει.

Πιθανότατα, θα αποτελέσει τον διάδοχο της GT 710 ως μια οικονομική πρόταση για βασικών αναγκών desktops.

Η GT 710 πωλείται έναντι περίπου 50€ κατά μέσο όρο, οπότε αν όντως η GT 1010 γίνει η πιο entry-level πρόταση της NVIDIA, η τιμή της λογικά θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.

  • Like 1