Οι σημερινές Nvidia GeForce RTX 3000-series GPUs που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Ampere όπως είναι γνωστό αξιοποιούν το PCIe 4.0 interface για τη σύνδεση τους με τα σημερινά mainboards.

Με την ερχόμενη γενιά που κάνει χρήση της αρχιτεκτονικής «Lovelace» πιστεύεται ότι η Nvidia θα προχωρήσει στην υϊοθέτηση του πρότυπου PCIe 5.0. Επειδή με τις GPUs τύπου «Hopper», οι οποίες είναι οι επόμενης γενιάς κάρτες γραφικών για κέντρα δεδομένων της εταιρείας, η Nvidia πρόκειται να υϊοθετήσει το PCIe 5.0, είναι μάλλον λογικό να επιλέξει την ίδια κατεύθυνση και για την επόμενη γενιά καρτών γραφικών για τους απλούς καταναλωτές. Άλλωστε, με τους 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core (Alder Lake-S) και τη νέα της πλατφόρμα, η Intel άνοιξε τον δρόμο για το PCIe 5.0, το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί και από την επερχόμενη πλατφόρμα της AMD και τους νέας γενιάς επεξεργαστές Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 4 της εταιρείας που αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους αργότερα μέσα στη χρονιά (περίπου την ίδια εποχή που θα κυκλοφορήσουν οι κάρτες γραφικών «Lovelace» της Nvidia στην αγορά).

Όμως σύμφωνα με τον γνωστό και αξιόπιστο για τις πληροφορίες του leaker «Kopite7kimi», η Nvidia με την επερχόμενη σειρά «Lovelace» θα εξακολουθήσει να αξιοποιεί το πρότυπο PCIe 4.0 για τη σύνδεση τους με τα mainboards.

Η Nvidia, όπως έχουμε δει στη περίπτωση της GeForce RTX 3090 Ti, πρόκειται να χρησιμοποιήσει PCI 5.0 connectors για τη τροφοδοσία των καρτών γραφικών RTX 4000. Έτσι, την ώρα που θα αξιοποιούν PCI 5.0 connectors για τη τροφοδοσία τους, για τη σύνδεση τους με τα mainboards (και τη βασική τροφοδοσία τους) θα χρησιμοποιούν το πρότυπο PCIe 4.0. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το PCIe 4.0 έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια όσον αφορά το bandwidth -το οποίο θα επαρκεί και για τις επόμενης γενιάς κάρτες γραφικών- και η μετάβαση προς το PCIe 5.0 interface ενδέχεται να στοιχίζει ακριβά επί του παρόντος για την Nvidia, τότε η επιλογή της εταιρείας μοιάζει λογική. Φυσικά και το PCIe 5.0 αποτελεί τη «future-proof» λύση, ωστόσο όπως αναφέραμε το PCIe 4.0 παρέχει κάτι παραπάνω από το απαραίτητο bandwidth για τις νέες κάρτες γραφικών. Το πιθανότερο, αν βεβαίως ισχύουν οι φήμες, είναι η υποστήριξη του PCIe 5.0 να συνοδεύει τις RTX 5000-series GPUs.

Όσον αφορά την κατανάλωση, οι κορυφαίες κάρτες της σειράς «Lovelace» σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες θα φτάνει έως και στα 600W, με τους πιο απαισιόδοξους να κάνουν λόγο για 800W σε επίπεδο flagship.      

  • Like 1
  • Confused 5