Η NVIDIA διερευνά δύο περιστατικά που αφορούν κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090. Σύμφωνα με αναφορές, τα καλώδια τροφοδοσίας των καρτών γραφικών κάηκαν ή έλιωσαν.

Ο χρήστης του Reddit, reggie_gakil, ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετώπισε με μία κάρτα γραφικών Gigabyte RTX 4090, δείχνοντας αποκαλυπτικές φωτογραφίες με τη ζημιά που δημιουργήθηκε στο καλώδιο του νέου προσαρμογέα 12VHPWR που διατίθεται από την Nvidia με την αγορά κάθε κάρτας γραφικών GeForce RTX 4090. Ο αντίστοιχος connector επίσης στην ίδια την κάρτα γραφικών υπέστη σημαντική ζημιά.

Στο ίδιο νήμα του Reddit, ένας δεύτερος χρήστης απάντησε λέγοντας ότι μπορεί να μην διαπίστωσε παρόμοιας έκτασης ζημιά, ωστόσο οι φωτογραφία που δημοσίευσε δείχνει τόσο το καλώδιο όσο και ο connector 12VHPWR στην κάρτα γραφικών να δείχνουν αλλοιώσεις. Η κάρτα γραφικών στη δεύτερη περίπτωση ήταν μία ASUS GeForce RTX 4090 TUF Gaming.

«Διερευνούμε τις αναφορές» δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της NVIDIA, Bryan Del Rizzo, στην ιστοσελίδα The Verge. «Είμαστε σε επαφή με τον πρώτο ιδιοκτήτη και θα επικοινωνήσουμε και με τον δεύτερο για πρόσθετες πληροφορίες».

Η NVIDIA σε πρώτη φάση υϊοθέτησε τον 16-pin power connector στις κάρτες γραφικών GeForce RTX 3090 Ti της περασμένης γενιάς και τώρα προχώρησε στην τυποποίηση του 12VHPWR σε όλες τις κάρτες γραφικών της σειράς GeForce RTX 40-series. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο power connector 12VHPWR, που σχεδιάστηκε για τα τροφοδοτικά ATX 3.0, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν λυγίσει υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

po6ksx09zpv91.webp

Οι ακροδέκτες/υποδοχές του νέου connector 12VHPWR είναι αρκετά μικρότερου μεγέθους από τη προηγούμενη γενιά με την ιστοσελίδα Cablemod να προειδοποιεί ότι «η κάμψη των καλωδίων πολύ κοντά στον connector θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι από τους ακροδέκτες να κάνουν χαλαρή επαφή ή να μην ευθυγραμμιστούν σωστά εντός του connector στην κάρτα γραφικών.

Η ιστοσελίδα συνιστά να μην λυγίζετε το καλώδιο κατακόρυφα ή οριζόντια κοντά στο σημείο επαφής αλλά το σημείο καμπής να απέχει τουλάχιστον 35 mm από τον αρσενικό connector στο καλώδιο. Και αυτό δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο, καθώς ο connector στην κάρτα γραφικών είναι τοποθετημένος στη ράχη της κάρτας γραφικών με αποτέλεσμα το καλώδιο που παρέχει η NVIDIA να «βρίσκει» στο πλαϊνό τμήμα του υπολογιστή στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι αναμφισβήτητα ένα σημείο που τουλάχιστον για εμάς, η NVIDIA δεν επένδυσε αρκετά σε σκέψη.

e8yemuaazpv91.webp

Στο κανάλι του YouTube, JayzTwoCents, ο γνωστός YouTuber έχει προειδοποιήσει για ζητήματα που μπορεί να προκαλέσει η θέση της υποδοχής στις νέες κάρτες γραφικών της NVIDIA, αποκαλώντας μάλιστα την υποδοχή «επικίνδυνη» ωστόσο η εταιρεία δεν συμφωνεί μαζί του. «Πιστεύω ότι ανησυχείτε για ζητήματα που δεν υπάρχουν» απάντησε στον γνωστό YouTuber μέσω ενός email ο Brandon Bell, Senior Technical Marketing Manager στην NVIDIA.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κοινοπραξία PCI-SIG, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη προτύπων I/O, προειδοποίησε ότι ορισμένες υλοποιήσεις της υποδοχής 12VHPWR «έχουν επιδείξει θερμικές διακυμάνσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζητήματα ασφάλειας υπό ορισμένες συνθήκες».

Οι εικόνες που παρείχε η κοινοπραξία PCI-SIG δείχνουν πολλούς τρόπους με τους οποίους ένας connector θα μπορούσε να πιάσει φωτιά ή να λιώσει ως αποτέλεσμα σεναρίων όπου κάμπτεται με ακραίο τρόπο. Η ζημιές που βλέπουμε σε διάφορες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κοινοπραξία μοιάζουν πολύ με εκείνες που αναρτήθηκαν από τα δύο μέλη του Reddit αυτή την εβδομάδα.

eKlcJ9E.webp

Μία λύση θα ήταν να αποφευχθεί η χρήση του καλωδίου/προσαρμογέα που παρέχει η NVIDIA, αν και κάτι τέτοιο αναμφισβήτητα θα σας έβαζε σε αρκετά έξοδα για την αγορά ενός νέου τροφοδοτικού ATX 3.0. Αλλιώς θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το λύγισμα του καλωδίου/προσαρμογέα που παρέχεται από την NVIDIA.

Οι κατασκευαστές τροφοδοτικών έχουν ήδη αρχίσει να διαθέτουν στην αγορά καλώδια 12VHPWR που καταλήγουν σε δύο 8-pin PCI-E connectors στο τροφοδοτικό. Η Corsair ας πούμε πουλάει τη δική της εκδοχή προς $19,99. Λογικά, καλώδια σαν τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες στο να αποφύγουν προβλήματα σαν αυτά που συνάντησαν οι δύο Redditors. Περιμένουμε ωστόσο και το πόρισμα από τις έρευνες της NVIDIA.

  • Like 2
  • Haha 21
  • Confused 1
  • Sad 6