Από τον Μάρτιο, η NVIDIA προσφέρει το AI Foundations, μία υπηρεσία που επιτρέπει σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν πολλά χρήματα ή τον χρόνο να αναπτύξουν τα δικά τους μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (Large Language Models ή LLMs) από το μηδέν «να δημιουργήσουν, να βελτιώσουν και να λειτουργήσουν προσαρμοσμένα γλωσσικά μοντέλα και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία μπορούν να εκπαιδεύσουν αξιοποιώντας τα ιδιόκτητα δεδομένα τους».

Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε το NeMo Guardrails, ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να ορίσουν ένα πλαίσιο προστασίας, καταλληλόλητας και ασφάλειας για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν. Το NeMo Guardrails επιτρέπει στους μηχανικούς λογισμικού να επιβάλλουν τρεις διαφορετικούς τύπους ορίων στα προσαρμοσμένα LLMs που δημιουργούν. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες μπορούν να ορίσουν «τοπικά προστατευτικά κιγκλιδώματα» που θα εμποδίζουν τις εφαρμογές από το να «ασχολούνται» με θέματα πάνω στα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί. Για παράδειγμα, η NVIDIA πρότεινε ένα συνομιλητικό bot εξυπηρέτησης πελατών, το οποίο με τη βοήθεια του λογισμικού, αρνείται να απαντήσει σε μια ερώτηση που σχετίζεται με τον καιρό. Οι εταιρείες μπορούν επίσης να ορίσουν όρια προστασίας και ασφάλειας, τα οποία σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι τα LLMs αντλούν ακριβείς πληροφορίες και συνδέονται με εφαρμογές που είναι γνωστό ότι είναι ασφαλείς.

Σύμφωνα με την NVIDIA, το NeMo Guardrails λειτουργεί με όλα τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου και του ChatGPT. Επιπλέον, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι σχεδόν οποιοσδήποτε προγραμματιστής λογισμικού μπορεί να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της καθώς «δεν είναι απαραίτητο να έχεις εξειδικευμένες γνώσεις στη μηχανική εκμάθηση ή επιστήμονας δεδομένων». Δεδομένου ότι το NeMo Guardrails είναι ανοικτού κώδικα, η NVIDIA επισημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν ήδη οι developers εφαρμογών για επιχειρήσεις.

NV GUAR.png

Η NVIDIA έχει ενσωματώσει το NeMo Guardrails στο υπάρχον πλαίσιο NeMo για τη δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Οι εταιρικοί πελάτες της μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο NeMo μέσω της πλατφόρμας λογισμικού AI Enterprise της εταιρείας, η οποία προσφέρει επίσης το framework και μέσω της υπηρεσίας AI Foundations. Η διάθεση του NeMo Guardrails έρχεται λίγο αφότου ορισμένες από τις υψηλού προφίλ λύσεις παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft Bing και Google Bard μπήκαν στο μικροσκόπιο από τις ρυθμιστικές αρχές για την τάση που έχουν να προσφέρουν «παραισθησιογόνες» πληροφορίες (μην ξεχνάμε ότι το chatbot της Google, Bard, έκανε ένα σημαντικό λάθος στην πρώτη δημόσια επίδειξη του από την εταιρεία).

«Η NVIDIA έκανε το NeMo Guardrails –ένα προϊόν έρευνας πολλών ετών– ανοικτού κώδικα για να συνεισφέρει στην τεράστια ενέργεια και στο έργο της κοινότητας των προγραμματιστών για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης» δήλωσε η NVIDIA. «Μαζί, οι προσπάθειες μας στα προστατευτικά κιγκλιδώματα θα βοηθήσουν τις εταιρείες να διατηρήσουν τις έξυπνες υπηρεσίες τους ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις προστασίας, απορρήτου και ασφάλειας ώστε οι μηχανές καινοτομίας τους να παραμείνουν εντός πορείας». Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το πως λειτουργεί το NeMo Guardrails, μπορείτε να επισκεφτείτε την ανάρτηση της εταιρείας στο επίσημο blog της.