Στην αγορά των διακριτών καρτών γραφικών για υπολογιστές, οι δύο εταιρείες που ανταγωνίζονται δεν είναι άλλες από τις AMD και Nvidia (σύντομα αναμένουμε και τον 3ο παίκτη, την Intel με τη σειρά καρτών γραφικών Arc).

Από πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η Nvidia έχει το προβάδισμα στην αγορά. H υπεροχή της Nvidia είναι αναμφισβήτητη όπως λέει και η ιστοσελίδα Tom’s Hardware που επικαλείται τη λίστα Best Sellers του γνωστού Αμερικανού e-tailer Newegg, ωστόσο αυτό που σχεδόν «σοκάρει» είναι η διαφορά μεταξύ τους. Από τις 20 δημοφιλέστερες κάρτες γραφικών στη λίστα του Newegg, όλες τους είναι Nvidia GeForce RTX 30-series με εξαίρεση μία GeForce RTX 2060 που βρίσκεται στην 17η θέση και μία Radeon RX 6600 (της MSI) που βρίσκεται στην 15η θέση.

Ενδεχομένως τα προβλήματα διαθεσιμότητας ή και οι τιμές να έπαιξαν τον ρόλο τους, ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Tom’s Hardware, παρατηρούμε την AMD να… απουσιάζει από τη λίστα του Newegg, κάτι μάλλον παράξενο. Οι τιμές των καρτών γραφικών, τόσο της AMD όσο και της Nvidia, έχουν αρχίσει να μειώνονται σταθερά, και η AMD προσφέρει τις κάρτες γραφικών της φθηνότερα σε δύο κατηγορίες, στην lower mid-range και στην ultra high-end κατηγορία τιμής, με την Radeon RX 6600 να είναι φθηνότερη από την GeForce RX 3060 12GB και την Radeon RX 6900 XT να είναι φθηνότερη από την GeForce RTX 3090 αλλά και την RTX 3080 Ti. Από άποψη κόστους λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν περισσότερες κάρτες γραφικών της AMD στις πρώτες 20 θέσεις της λίστας του Newegg.

Στην 1η θέση βρίσκεται η κάρτα γραφικών TUF Gaming RTX 3070 Ti της ASUS που στοιχίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής $910,99. Στη 2η θέση βρίσκεται η σημαντικά οικονομικότερη GeForce RTX 3070 Ti της Gigabyte που κοστίζει $699,99. Στην 3η θέση βρίσκεται η GeForce RTX 3070 Ti FTW3 Ultra της EVGA που κοστίζει $759,99, στην 4η θέση βρίσκεται η Gigabyte Gaming OC Pro RTX 3060 Ti με τιμή $599,99 και στην 5η θέση βρίσκεται η MSI Ventus GeForce RTX 3050 με κόστος $329,99.

Αν και η AMD έχει «φανατικούς», από ότι φαίνεται τα προϊόντα της Nvidia είναι πολύ πιο δημοφιλή μεταξύ των gamers ή και μεταξύ των… cryptominers. Ενδεχομένως οι σημαντικά υψηλότερες πωλήσεις τις Nvidia να οφείλονται και σε αυτόν τον παράγοντα, καθώς δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον άλλον σημαντικό λόγο για να μην βρίσκονται περισσότερες κάρτες γραφικών της AMD στη λίστα του Newegg.

Όσον αφορά στις τιμές, έχουν αρχίσει αργά αλλά σταθερά να μειώνονται. Σύμφωνα με μία πρόσφατη αναφορά, οι τιμές των καρτών γραφικών της AMD τις τελευταίες εβδομάδες μειώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 13% ενώ των καρτών γραφικών της Nvidia κατά περίπου 6%. Σιγά, σιγά οι τιμές πλησιάζουν -τουλάχιστον στην Αμερικανική αγορά- τις προτεινόμενες τιμές λιανικής όταν κάποτε οι τιμές είχαν φτάσει να είναι αυξημένες έως και κατά 300%.

  • Like 2