Η NVIDIA βρήκε την απάντηση στο Smart Access Memory της AMD, υποσχόμενη καλύτερες επιδόσεις σε φορητούς υπολογιστές με κάρτες RTX 30, ενώ αργότερα η λειτουργία θα υπάρξει και σε desktops.

Η NVIDIA ανακοίνωσε πως οι κάρτες γραφικών GeForce RTX 30 σε laptops θα υποστηρίζουν Resizable BAR, μια τεχνολογία που επιτρέπει άμεση επικοινωνία της μνήμης κάρτας γραφικών με τον επεξεργαστή.

Χάρη στο Resizable BAR προσπερνιούνται οι περιορισμοί I/O και εξυπηρετούνται ταυτόχρονα requests αντί να τοποθετούνται σε ουρά, ενώ η CPU έχει πρόσβαση στο πλήρες frame buffer. Μέσω αυτών των διαδικασιών, ο χρήστης απολαμβάνει καλύτερες επιδόσεις στα παιχνίδια του.

Παρότι η λειτουργία του Resizable BAR υποστηριζόταν για χρόνια από το πρότυπο PCI Express, δεν έχει πολύ καιρό που η AMD άρχισε να το υποστηρίζει πιο σταθερά με τη μορφή του Smart Access Memory. Τα αποτελέσματα δείχνουν βελτιώσεις απόδοσης σε καρέ έως και 20%, όμως υπάρχει κάποια αστάθεια ακόμη, καθώς ορισμένα παιχνίδια σημειώνουν ακόμη και μειωμένο αριθμό καρέ όταν χρησιμοποιείται το Smart Access Memory. Φαίνεται πως, για την ώρα, είναι και θέμα παιχνιδιού σε ένα βαθμό το πόσο καλύτερα θα αποδώσει με τη χρήση του Smart Access Memory. 

Από την πλευρά της, η NVIDIA συνεργάζεται τόσο με την Intel όσο και με την AMD αλλά και κατασκευαστές μητρικών πλακετών, για να υπάρξει υποστήριξη της τεχνολογίας σε όσο το δυνατόν περισσότερα μοντέλα από φέτος κιόλας. 

Για αρχή, το Resizable BAR θα υποστηρίζεται στα επερχόμενα laptops με κάρτες γραφικών RTX 3000 όμως θα γίνει διαθέσιμο μέσω ενός driver και σε επιτραπέζιους υπολογιστές που πληρούν τα κριτήρια. Δηλαδή, για να επιτευχθεί αυτό, θα χρειάζεται μια συμβατή μητρική και επεξεργαστής, πέρα από την κάρτα γραφικών.

Η κάρτα γραφικών GeForce RTX 3060 θα το υποστηρίζει εξ αρχής, ενώ οι υπόλοιπες της σειράς RTX 30 (για desktop, πάντοτε) θα λάβουν αναβάθμιση VBIOS ξεκινώντας από τον Μάρτιο.

 

  • Like 1