Ο χοντροκομμένος, «πιξελιασμένος» κόσμος του Minecraft θα έλεγε κανείς ότι είναι το τελευταίο μέρος που θα χρειαζόταν περισσότερες δόσεις… ρεαλισμού.

Όμως οι Nvidia και Microsoft συνεργάστηκαν για να κάνουν ακριβώς αυτό: να φέρουν το ray-tracing στον γεμάτο «τουβλάκια» και κύβους κόσμο του Minecraft, και να προσθέσουν σκιές, αντανακλάσεις ή ακόμα και απροσδόκητα ρεαλιστικές υφές εκεί που δεν το περιμένεις. «Στο κανονικό Minecraft, ένα τούβλο χρυσού δείχνει απλώς κίτρινο» λέει ο Saxs Persson του Minecraft και συμπληρώνει «αλλά με ενεργοποιημένη την ιχνηλάτηση ακτίνας, μπορεί πραγματικά να δείτε εκπληκτικούς λαμπυρισμούς, μπορείτε να δείτε αντανακλάσεις ή ακόμα και mobs να αντανακλώνται πάνω του (στον χρυσό)».

Η Mojang της Microsoft και η Nvidia χρησιμοποίησαν ένα τύπο ιχνηλάτησης ακτίνας που ονομάζεται «path tracing» στην έκδοση Windows 10 του παιχνιδιού. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά προσομοιώνεται ποικιλία από συνθήκες φωτισμού, συμπεριλαμβανομένων και πηγών φωτισμού όπως είναι ο ήλιος ή η λάβα, σκληρές ή απαλές σκιές, αντανακλάσεις, καθώς και η διάθλαση ή η ατμοσφαιρική σκέδαση ενώ βεβαίως δεν απουσιάζει η τεχνική DDGI (Dynamic Diffuse Global Illumination) κ.ά. Οι αλλαγές που φέρνει το «ray tracing» στον τίτλο είναι περισσότερο δραματικές από άλλες περιπτώσεις όπου έχει εφαρμοστεί η ιχνηλάτηση ακτίνας, επειδή κατά πρώτο λόγο το Minecraft είναι εγγενώς λιγότερο ρεαλιστικό από άλλα παιχνίδια.

dims2.jpg.b6685c1a9831f3d1d165e6ee56539cac.jpg

Για να τρέξετε την αναβάθμιση σε πραγματικό χρόνο, θα πρέπει να έχετε στη διάθεση σας έναν υπολογιστή Windows 10 που εξοπλίζεται με μία σύγχρονη «RTX» κάρτα γραφικών της Nvidia. Από την ώρα επίσης που η Mojang ακύρωσε το «Super Duper Graphics Pack for Minecraft» στο Xbox One X, ο μοναδικός τρόπος -για την ώρα- για να απολαύσετε καλύτερα γραφικά στο παιχνίδι είναι με ένα PC με Windows 10 που ενσωματώνει κάρτα γραφικών τύπου Nvidia RTX.

Να αναφέρουμε, ότι η προσπάθεια της Microsoft και της Nvidia δεν είναι και ιδιαίτερα πρωτότυπη, με την έννοια ότι η εταιρεία Digital Foundry, στις αρχές της χρονιάς, είχε δημοσιεύσει ένα mod με την ονομασία «Sonic Ether’s Unbelievable Shaders» από τον Sonic Ether, του οποίου ο «shader» είναι επίσης ένας «path shader» που προσφέρει πολλά όμοια χαρακτηριστικά με την επίσημη αναβάθμιση των Microsoft και Nvidia.

Η Nvidia ανακοίνωσε επίσης ότι το «ray tracing» έρχεται σε ορισμένα νέα παιχνίδια όπως στα Dying Light 2, Metro Exodus - The Two Colonels DLC και SYNCED: Off Planet και πως φέρνει το παραπάνω χαρακτηριστικό στα παιχνίδια Call of Duty: Modern Warfare, Control, Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2, Watch Dogs: Legion και Wolfenstein: Youngblood αν και οι βελτιώσεις που φέρνει στους παραπάνω τίτλους δεν είναι τόσο εμφανείς όσο στο Minecraft.

Engadget

  • Like 4
  • Confused 1