Η nVIDIA μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει καμία πληροφορία για το αν και πότε η εταιρεία θα σκεφτόταν να υποστηρίξει το DirectX 10.1 στις GPU της, μια τεχνολογία την οποία υποστηρίζουν οι κάρτες γραφικών της AMD εδώ και αρκετό καιρό. Πρόσφατα όμως, μερικές νέες πληροφορίες για το Roadmap της εταιρείας καθάρισαν κάπως το τοπίο και υποδεικνύουν ότι η επόμενη γενιά καρτών γραφικών για τα PC μας, θα είναι συμβατή με το DirectX 10.1.

 

Το όλο θέμα με το DirectX 10.1 είναι αρκετά μπερδεμένο. Σαφής ένδειξη για το αν προσφέρει όντως βελτιώσεις, δεν υπάρχει, ενώ το γεγονός ότι η AMD και η S3 το έχουν στις κάρτες γραφικών τους εδώ και τόσο καιρό, με την nVIDIA να μην το υποστηρίζει, αφήνει τους αγοραστές σε ένα νέφος αβεβαιότητας.

 

Οι υπεύθυνοι του TG Daily όμως, κατάφεραν και βρήκαν μια παρουσίαση (την οποία δεν μπορούν ακόμα να μοιραστούν με εμάς, για να προστατέψουν την πηγή τους) στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η nVIDIA θα προσφέρει συμβατότητα με το DirectX 10.1 στις κάρτες γραφικών της επόμενη γενιάς για τα Notebook, οι οποίες αναμένονται στις αγορές την άνοιξη του 2009. Στα PC μας, η υποστήριξη του DirectX 10.1 από τις κάρτες της nVIDIA θεωρείται σίγουρη για την επόμενη γενιά GPU, η οποία αναμένεται στο τέλος του 2008 με αρχές του 2009.

 

Έτσι λοιπόν, το σίγουρο είναι ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει το νέο API. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μιας και πλέον οι Developers των PC Games θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του DirectX 10.1 στα παιχνίδια τους ελεύθερα, μιας και όλες οι εταιρείες κατασκευής και παραγωγής κάρτών γραφικών θα το υποστηρίζουν.

 

Από την άλλη όμως, φαίνεται πως η αγορά μιας πανάκριβης κάρτας γραφικών της nVIDIA, αυτή τη στιγμή, ίσως δεν είναι η σοφότερη κίνηση, μιας και δεν είναι συμβατή με το DirectX 10.1, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως δε θα μπορεί να παίζει τα μελλοντικά παιχνίδια.

 

Αν αναλογιστούμε κιόλας ότι οι φήμες ήδη μιλάνε για 1.5 έως και 2 φορές ταχύτερες κάρτες στη νέα γενιά που ετοιμάζει η nVIDIA, σε σχέση με τις σημερινές, τότε σίγουρα η αγορά μιας ακριβής κάρτας τώρα χωρίς υποστήριξη DirectX 10.1, φαντάζει όλο και χειρότερο σενάριο.

 

Η AMD λοιπόν αυτό το διάστημα, οδηγεί τις εξελίξεις. Με το DirectX 10.1 στις κάρτες της εδώ και περισσότερους από 6 μήνες, τιμές και επιδόσεις που είναι άκρως ανταγωνιστικές και φυσικά, με τη χρήση GDDR5 μνημών, η εταιρεία έχει στριμώξει την nVIDIA για τα καλά.

 

Αλλά ένα είναι το μόνο σίγουρο - η nVIDIA δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Ήδη ακούγεται πως, πιθανότατα μέσα στο 2008, η εταιρεία θα πάει και αυτή σε GDDR5 μνήμες για τις κάρτες γραφικών της, ενώ φήμες μιλάνε για διπύρηνη (dual-chip) κάρτα γραφικών (δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για single ή dual board) μέσα στο Q1 του 2009.

 

Source.png Πηγή: hwbox.gr