Η αγορά των add-in boards (AIBs) σημείωσε πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, με την Nvidia να έχει κερδίσει μερίδιο στην αγορά. Για να έχετε μία ιδέα, οι αποστολές των AIBs (add-in boards) έφτασαν σε αξία τα $3,2 δις το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Οι AIBs (add-in boards) που χρησιμοποιούν ανεξάρτητες (διακριτές) GPUs βρίσκονται σε προσωπικούς υπολογιστές, σε σταθμούς εργασίας, σε διακομιστές ή σε φάρμες για rendering και εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή σε άλλες συσκευές όπως ιατρικές συσκευές ή επιστημονικά όργανα. Τέτοιες κάρτες πωλούνται απευθείας σε πελάτες ως προϊόντα aftermarket ή βρίσκονται εγκατεστημένες εργοστασιακά σε κάθε είδους υπολογιστή από OEMs.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι AIBs αντιπροσωπεύουν το higher-end τμήμα της βιομηχανίας γραφικών με διακριτές GPUs που έχουν τη δική τους, συχνά μεγάλου μεγέθους μνήμη υψηλής ταχύτητας, σε σύγκριση με τις ενσωματωμένες σε επεξεργαστές (CPU) GPUs που μοιράζονται την αρκετά πιο αργή μνήμη του συστήματος.   

cDC5k43FbX6c5gx2.jpg.962e579ebe8d4dc3b1eddbb8660c35a1.jpg

Η αγορά των AIBs για υπολογιστές ουσιαστικά έχει δύο προμηθευτές chips (GPUs) που επίσης κατασκευάζουν και πωλούν AIBs. Οι κύριοι προμηθευτές GPUs είναι οι εταιρείες AMD και Nvidia, ενώ οι προμηθευτές add-in boards είναι περίπου 48 σε αριθμό που οι δύο παραπάνω ονομάζουν "συνεργάτες".

Πέρα από τις εταιρείες (brands) που πωλούν κάρτες (AIBs) σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν και περίπου δώδεκα προμηθευτές συστημάτων υπολογιστών που προσφέρουν AIBs ως μέρος των συστημάτων τους, ή/ και ως επιλογή, και υπάρχουν και μερικοί που προσφέρουν AIBs ως ξεχωριστά aftermarket προϊόντα. Η εταιρεία Jon Peddie λέει πως παρακολουθεί τις αποστολές add-in boards ανά τρίμηνο από το 1987 – με τις περισσότερες αποστολές να έχουν καταγραφεί το 1999 φτάνοντας τις 114 εκατομμύρια μονάδες. Το 2017 καταγράφηκαν 52 εκατομμύρια αποστολές ενώ συνολικά, από το 1981 έχουν συνολικά μετρηθεί περίπου 2070 εκατομμύρια AIBs.  

UKaRUiDPXbynJc3D.jpg.cc0d246ac53b7b90d0f9afea3be48214.jpg

To δεύτερο τρίμηνο, η AMD κατείχε ποσοστό 30,9% της αγοράς ενώ η Nvidia το 69,1% της αγοράς. Στο Q2 συνήθως παρατηρείται πτώση σε σχέση με το προηγούμενο, το πρώτο δηλαδή, τρίμηνο. Το συγκεκριμένο τρίμηνο σημειώθηκε μία πτώση 28,0%, που είναι -18,2% κάτω από τον μέσο όρο δεκαετίας που είναι -9,8%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με την αγορά των desktop υπολογιστών, που παρουσιάζει μείωση 3,4% σε τριμηνιαία βάση (από τρίμηνο σε τρίμηνο).

Σε ετήσια βάση, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές αποστολές AIBs κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου μειώθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ οι αποστολές υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 8,8% για το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο, με την απόκλιση να φαίνεται πως αντικατοπτρίζει την αποδυνάμωση της αγοράς εξόρυξης κρυπτονομισμάτων (cryptomining).

Techpowerup