Οι εταιρείες RED και Nvidia παρουσίασαν το λογισμικό που θα καταστήσει την διαδικασία επεξεργασίας βίντεο σε ανάλυση 8K απλούστερη υπόθεση για αρκετούς δημιουργούς περιεχομένου.

Το REDCODE RAW SDK που είναι Nvidia CUDA-powered θα βοηθήσει τις εφαρμογές να αναπαράγουν αρχεία 8192 x 4320 pixels από την κάμερα RED Weapon για παράδειγμα και άλλες κάμερες στα 24 καρέ το δευτερόλεπτο χωρίς την ανάγκη για caching ή για proxies. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μπορεί επίσης να τρέξει σε σχετικά οικονομικά συστήματα υπολογιστών με κάρτες γραφικών για gaming της Nvidia για απλούς χρήστες.

Μπορεί ακόμη στην αγορά να μην υπάρχουν και πολλοί προβολείς 8K ή να είναι πανάκριβες οι τηλεοράσεις και οι οθόνες του είδους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμη η λήψη και η επεξεργασία βίντεο σε τόσο υψηλή ανάλυση. Όπως εξήγησε και η Nvidia κατά την έναρξη της συνεργασίας της με την RED,  «υπάρχει περισσότερη ευελιξία για τη σταθεροποίηση της εικόνας ή τη μετατόπιση του κάδρου (panning) και τη μεγέθυνση της για να επανακαδραριστεί ένα πλάνο (reframe) χωρίς να χαθεί η ποιότητα της εικόνας στην τελική μορφή της [4K]. Για τα οπτικά εφέ, η υψηλή ανάλυση μπορεί να προσφέρει αρκετή περισσότερη λεπτομέρεια για tracking και keying. Επιπλέον, η υποδειγματοληψία (downsampling) βίντεο που βρίσκεται σε υψηλότερη ανάλυση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του θορύβου καθώς και στη διατήρηση της ποιότητας σε υψηλό επίπεδο».

Η Nvidia υποστηρίζει ότι η τεχνολογία λειτουργεί το ίδιο καλά και σε 4Κ ή 6K και σε άλλα δημοφιλή φορμά που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες και δημιουργούς περιεχομένου. Οι δύο εταιρείες πραγματοποίησαν επίδειξη του συστήματος χρησιμοποιώντας υλικό 8K RED RAW καθώς και έναν σταθμό εργασίας HP Z4 με μονό επεξεργαστή που διέθετε τη κάρτα γραφικών Quadro RTX 6000, που όπως είναι γνωστό στοιχίζει πάνω από 6 χιλιάδες δολάρια. Παρόλα αυτά, οι δύο εταιρείες λένε ότι η απόδοση είναι παρόμοια σε συστήματα με «σχετικά οικονομικότερο» hardware όπως με τις Nvidia TITAN RTX ή GeForce RTX 2080 Ti.

Αν και το παραπάνω hardware παραμένει ακριβό ακόμα και για επαγγελματίες, η λύση των RED και Nvidia εξαλείφει την ανάγκη επένδυσης σε έναν σταθμό εργασίας με περισσότερους από έναν επεξεργαστές ή στο σύστημα RED Rocket της ίδιας της RED που στοιχίζει περίπου $6750.

«Η περαιτέρω εξέλιξη των επεξεργαστών γραφικών έδωσε στους δημιουργούς περιεχομένου τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υψηλότερη απόδοση σε περισσότερο κοινότυπα συστήματα», δήλωσε ο συνεργάτης της RED και ο κινηματογραφιστής Phil Holland. «Πριν από μερικά χρόνια, πράγματα όπως η αναπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο ή το encoding σε πραγματικό χρόνο κατά την εξαγωγή RAW υλικού δεν ήταν καν δυνατά» συμπλήρωσε.

Η εταιρεία Colorfront ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενσωματώσει το SDK στα συστήματά της ενώ και οι εταιρείες Adobe, BlackMagic (DaVinci Resolve) και άλλες υπόσχονται το ίδιο. Οι πρώτες εφαρμογές του είδους θα αρχίσουν να κυκλοφορούν προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019.

Engadget

  • Like 1