To σχέδιο της Nvidia να «τροφοδοτήσει» τα αυτόνομα ρομπότ και άλλες έξυπνες συσκευές ή μηχανές με «εγκεφάλους» της, μπήκε σε εφαρμογή.

Η δημοφιλής εταιρεία ανακοίνωσε τη διάθεση του Jetson AGX Xavier Module που θα δώσει σε ρομπότ ή σε συσκευές και μηχανές την επεξεργαστική ισχύ που χρειάζονται για να εκτελούν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και όχι μόνο. Το Jetson AGX Xavier Module δεν απευθύνεται βεβαίως σε απλούς χρήστες αλλά σε εταιρείες και επιχειρήσεις (για συστήματα αυτοματισμών ή «delivery robots» που απαιτούν υψηλή απόδοση για εξειδικευμένες εργασίες με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση) και πωλείται έναντι $1099 για παραγγελίες των χιλίων τεμαχίων.

Το Jetson AGX Xavier SoC (system-on-chip) που αποτελεί την καρδιά του αρθρώματος (module) βασίζει τη λειτουργία του σε έξι επεξεργαστές που πραγματοποιούν διαφορετικές εργασίες. Υπάρχει λοιπόν ένα σχετικά συμβατικό chip αρχιτεκτονικής ARM με οκτώ πυρήνες, μία Volta-based GPU, δύο επιταχυντές βαθιάς εκμάθησης NVDLA (Nvidia Deep Learning Accelerator) καθώς και εξειδικευμένα στοιχεία για επεξεργασία εικόνας, βίντεο και στοιχεία υπολογιστικής όρασης. Και όλα τα παραπάνω με κατανάλωση όχι μεγαλύτερη από 10W. To SoC της Nvidia είναι σε θέση να πραγματοποιεί πάρα πολλές AI-oriented εργασίες με τη μία (30 trillion computing operations per second) καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο.

Ανάμεσα στους πελάτες της Nvidia που έχουν παραγγείλει το Jetson AGX Xavier Module είναι οι JD.com (delivery bots), Yamaha (drones) και Nanopore (DNA sequencing).

Engadget

  • Like 1