Ο CEO της εταιρίας ανέφερε πως θα υπάρχουν ελλείψεις για όλο το υπόλοιπο του 2020 λέγοντας πως δεν ήταν προετοιμασμένοι για τόσο μεγάλη ζήτηση.

Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει μία κάρτα γραφικών NVIDIA RTX 3080 ή RTX 3090 μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά έως ότου βρει κάποια διαθέσιμη, ειδικά μέχρι το τέλος του έτους. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Tom’s Hardware, ο CEO της NVIDIA, Jensen Huang, παραδέχθηκε ότι η ζήτηση για αυτές τις κάρτες γραφικών θα ξεπεράσει τα διαθέσιμα αποθέματα της εταιρίας για όλο το υπόλοιπο του έτους. Η ζήτηση και για τις δύο κάρτες γραφικών έχει εκτοξευθεί, με την NVIDIA να αναμένει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση ειδικά την εορταστική περίοδο.

Ο CEO κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο συνέδριο GTC (GPU Technology Conference) δήλωσε:

Πιστεύω ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει όλη την προσφορά μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Θυμηθείτε, πηγαίνουμε επίσης προς την εορταστική περίοδο. Ακόμη και πριν από αυτή την περίοδο, οι πωλήσεις πήγαιναν πολύ καλά και αν προσθέσουμε και τον παράγοντα Ampere, θα έχουμε πραγματικά ένα εξίσου πολύ καλό τελευταίο τρίμηνο.

Ο Huang με τον «παράγοντα Ampere» φυσικά αναφέρεται στην όμωνυμη αρχιτεκτονική της NVIDIA. Η RTX 3080 πρόκειται για την πρώτη Ampere κάρτα γραφικών της εταιρίας, που υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις απόδοσης στην τεχνολογία RTX. Η κυκλοφορία της κάρτας κόστους $699 προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό με την ιστοσελίδα της NVIDIA να δέχεται πολύ μεγάλη κίνηση, και τα αποθέματα σε 3080 να εξαντλούνται σε λίγα μόλις λεπτά. Η NVIDIA μάλιστα ζήτησε συγγνώμη που δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου ζήτηση.

Η εταιρία ζήτησε επίσης συγγνώμη εκ των υστέρων για τις προπαραγγελίες της RTX 3090 αφού γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση λόγω της περιορισμένης προσφοράς που υπήρχε την ημέρα κυκλοφορίας. Μάλιστα, καθυστέρησε την κυκλοφορία των RTX 3070 στα $499 ώστε να γεμίσει τα αποθεματικά της και να προσπαθήσει να αποτρέψει το χάος των παραγγελιών που έγινε στις 3080 και 3090.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Huang διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόβλημα ζήτησης και όχι ζήτημα προσφοράς. Η εταιρία υποσχέθηκε να αυξήσει την προσφορά τις επόμενες εβδομάδες.

Οι λιανοπωλητές θα σας πουν ότι δεν έχουν δει παρόμοιο φαινόμενο την τελευταία δεκαετία. Ίσως πρέπει να πάμε πίσω στην εποχή των Windows 95 και των επεξεργαστών Pentium για να δούμε κάτι τέτοιο, όταν οι άνθρωποι ήθελαν απλώς να αγοράσουν. Αυτό είναι λοιπόν ένα φαινόμενο που δεν το έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Ακόμα κι αν γνωρίζαμε για όλη αυτή τη ζήτηση, δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να είχαμε αυξήσει την παραγωγή τόσο γρήγορα. Οι κάρτες εξαντλούνται αμέσως. Το εκτιμούμε πολύ, απλά δεν νομίζω ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Είναι ένα φαινόμενο που το παρατηρούμε. Είναι απλώς ένα φαινόμενο.