Η Nvidia ανακοίνωσε πρόσφατα τις νέες επαγγελματικές Turing-based κάρτες γραφικών Quadro RTX που θα μας οδηγήσουν στην εποχή του ray tracing όμως δεν είναι μόνο αυτό το μοναδικό τους πλεονέκτημα: με την βοήθεια της εταιρείας RED που κατασκευάζει προηγμένης τεχνολογίας –αλλά και πανάκριβες- βιντεοκάμερες, οι νέες Turing-based κάρτες γραφικών Quadro RTX υποστηρίζουν τώρα σε πραγματικό χρόνο επεξεργασία και αναπαραγωγή βίντεο ανάλυσης 8K.

Αυτό σημαίνει ότι η ροή εργασίας θα επιταχυνθεί σημαντικά για όσους ασχολούνται με την επεξεργασία βίντεο, την προσθήκη εφέ κ.ά. Μελλοντικά, η τεχνολογία θα φτάσει και στον απλό χρήστη, όταν βεβαίως καταστεί… εφικτή η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για την αναπαραγωγή βίντεο σε τόσο υψηλή ανάλυση και εννοούμε από οθόνες και τηλεοράσεις μέχρι υπολογιστές κ.λπ.

Μπορεί στις μέρες μας, η υψηλότατη αυτή ανάλυση (8K, 7680 x 4320 pixels) να μοιάζει υπερβολική ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που την χαρακτηρίζουν «overkill», όμως για κάποιους άλλους τα έξτρα εικονοστοιχεία προσφέρουν πολλές περισσότερες δημιουργικές επιλογές κατά την μετα-παραγωγή.

“Υπάρχει περισσότερη ευελιξία για τη σταθεροποίηση της εικόνας ή το “panning” και τη μεγέθυνση της για να επανακαδραριστεί (επανοργανωθεί) ένα πλάνο, reframe) χωρίς να χαθεί η ποιότητα της εικόνας στην τελική μορφή της [4K]" υποστηρίζει η NVIDIA. "Για τα οπτικά εφέ, η υψηλή ανάλυση μπορεί να προσφέρει αρκετή περισσότερη λεπτομέρεια για τα tracking και keying. Επιπλέον, η υποδειγματοληψία (downsampling) βίντεο που βρίσκεται σε υψηλότερη ανάλυση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του θορύβου καθώς και στη διατήρηση της ποιότητας σε υψηλό επίπεδο".

Σήμερα, όσοι έχουν κάμερες RED με δυνατότητα λήψης βίντεο σε ανάλυση 8K είναι αναγκασμένοι να αναπαραγάγουν το υλικό τους σε χαμηλότερη ανάλυση, επειδή οι 35-megapixel εικόνες δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε πραγματικό χρόνο χωρίς stuttering ή χωρίς να χάνονται καρέ.

«Περιμένουμε να υπάρχει κάποιο περιθώριο στην απόδοση αποκωδικοποίησης, ώστε να είναι η δυνατή εφαρμογή layers από εφέ σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα βεβαίως και με τις προδιαγραφές του συστήματός σας" δήλωσε ο CEO της RED, Jarred Land, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η τεχνολογία θα λειτουργεί και με τις επερχόμενες κάρτες γραφικών GeForce της Nvidia, που απευθύνονται σε απλούς καταναλωτές και όχι σε επαγγελματίες όπως οι Quadro RTX.  

"Η συγκεκριμένη κυκλοφορία μπορεί να συνδέεται με το νέο αυτό hardware (Turing-based Quadro) όμως τελικά κερδισμένοι θα είναι όλοι οι χρήστες καρτών γραφικών της Nvidia", δήλωσε ο Jared Land. "Η ιστορία είναι πλήρης μόνο κατά μέρος... υπάρχει μια σειρά νέων καρτών γραφικών για τους απλούς καταναλωτές που αναμένεται να κυκλοφορήσει”.

Οι σημερινές κάρτες γραφικών Quadro RTX με την προηγμένη τεχνολογία “ιχνηλάτησης ακτίνας” κοστολογούνται μεταξύ $2300 και $10000. Ο Jared Land δήλωσε ότι στην εταιρεία του διαπίστωσαν σε δοκιμές ότι τα 8Κ με 24fps είναι “εφικτά” με την Quadro RTX P6000 ωστόσο πρόσθεσε “ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι θα λειτουργεί μία χαρά και η lowest-end κάρτα γραφικών Turing”.

Engadget