Κατά τη διάρκεια μίας τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους και αναλυτές για τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της NVIDIA, o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Jen-Hsun «Jensen» Huang αποκάλυψε ότι η NVIDIA ενδέχεται να στραφεί στις υπηρεσίες κατασκευής ημιαγωγών της Intel (Intel Foundry Services) για τις νέας γενιάς GPUs της.

Όπως κάνει και η Apple εδώ και πολύ καιρό για διάφορα εξαρτήματα/ υποσυστήματα των συσκευών της, έτσι και η NVIDIA, σύμφωνα με τον Jen-Hsun Huang, πρόκειται να διαφοροποιήσει την παραγωγή των chips που σχεδιάζει, συνεργαζόμενη με περισσότερους από έναν κατασκευαστές ημιαγωγών (π.χ. TSMC, Samsung, Intel) τόσο για λόγους κόστους όσο και για λόγους που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.

Πιο συγκεκριμένα, η γνωστή εταιρεία έκανε γνωστό μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της ότι τα αποτελέσματα από μία δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο της Intel για την κατασκευή ενός chip της NVIDIA ήταν θετικά. Επίσης, ο Jen-Hsun Huang είπε ότι η εταιρεία προσπαθεί να διασφαλίσει την προσφορά της ενόψει της μεγάλης ζήτησης των επεξεργαστών AI της NVIDIA αλλά και να μειώσει την εξάρτηση της από την TSMC που έχει τη βάση της στην Ταϊβάν και κατασκευάζει τις πλέον προηγμένες GPUs της.

«Γνωρίζεται ότι κατασκευάζουμε επίσης (σε συνεργασία) με τη Samsung και είμαστε ανοιχτοί στο να κατασκευάσουμε και με την Intel. Ο Pat [Gelsinger] έχει πει στο παρελθόν ότι βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης της διαδικασίας και πρόσφατα λάβαμε τα αποτελέσματα από τα δοκιμαστικά chip που κατασκευάστηκαν με την επόμενης γενιάς κατασκευαστική μέθοδο τους και τα αποτελέσματα δείχνουν καλά» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jen-Hsun Huang.

Η Intel πρόκειται να κατασκευάσει επεξεργαστές χρησιμοποιώντας διαφορετικές κατασκευαστικές μεθόδους μελλοντικά όπως Intel 7, Intel 4, Intel 3, Intel 20A και Intel 18A. Ο Jen-Hsun Huang δεν διευκρίνισε στις δηλώσεις του ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του δοκιμαστικού chip ή αν το τελευταίο βασιζόταν σε αρχιτεκτονική της ίδιας της NVIDIA.

Intel-Process-Roadmap-Intel-7-Intel-4-Intel-3-Intel-20A-official-740x416-1.jpg

Καθώς οι σχέσεις Ταϊβάν και Κίνας είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, η NVIDIA κοιτάζει να αποφύγει το ενδεχόμενο να διακοπεί η αλυσίδα εφοδιασμού της και για αυτό εξετάζει τη μερική μετάβαση της κατασκευής των chips που σχεδιάζει στα εργοστάσια της Intel.

Πάντως, τόσο η TSMC όσο και η Intel κατασκευάζουν νέα εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών επί Αμερικανικού εδάφους (και εξετάζουν την κατασκευή ή κατασκευάζουν αντίστοιχα εργοστάσια και επί Ευρωπαϊκού εδάφους). Στις ΗΠΑ, η TSMC ωστόσο σχεδιάζει να δημιουργήσει γραμμές παραγωγής που θα αξιοποιούν την παλαιότερη κατασκευαστική μέθοδο 5nm, η οποία είναι διαφορετική από αυτή που κατασκευάζονται τα chips της NVIDIA. Ενδεχομένως, η Intel θα μπορούσε να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα εδώ αν παρέχει μία πιο προηγμένη μέθοδο κατασκευής στην NVIDIA, ωστόσο επί του παρόντος δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό.  Με την αγορά GPU να αναμένεται να γνωρίσει τεράστια άνθιση λόγω της παραγωγικής ή γενετικής AI, η NVIDIA χρειάζεται έναν αξιόπιστο επιχειρηματικό εταίρο. Η Intel θα επίσης θα μπορούσε γρήγορα να αυξήσει τις γραμμές παραγωγής της για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της NVIDIA για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης.   

  • Like 1
  • Thanks 2