$5,5 εκατομμύρια πρόστιμο θα πληρώσει η Nvidia καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (SEC) την κατηγόρησε ότι απέκρυψε σκόπιμα πόσες από τις κάρτες γραφικών της πωλήθηκαν σε crypto miners (άτομα ή εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων).

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα τόσο τον διακανονισμό με την εταιρεία όσο και το πρόστιμο. Σύμφωνα με την επιτροπή, η Nvidia παραπλάνησε τους επενδυτές λέγοντας ότι η τεράστια αύξηση στα έσοδα της σχετίζονται με το gaming, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι πίσω από τη μεγάλη της επιτυχία δεν βρίσκεται άλλη από την ασταθή αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η Nvidia, ως μέρος του διακανονισμού, δεν πρόκειται να παραδεχτεί ότι έπραξε με δόλο ωστόσο συμφώνησε να σταματήσει την όποια «παράνομη αποτυχία αποκάλυψης πληροφοριών».

Οι κατηγορίες οφείλονται στις οικονομικές εκθέσεις της Nvidia για το οικονομικό έτος 2018. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών επεσήμανε ότι διαπίστωσε εκτίναξη των πωλήσεων που σχετίζονται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων το 2017, την εποχή που η εξόρυξη του κρυπτονομίσματος Ethereum απέφερε σημαντικά κέρδη στους crypto miners. Αν και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, όπως έγινε ευρέως γνωστό, αποτέλεσε την βασική αιτία των ελλείψεων καρτών γραφικών που παρατηρήθηκαν στην αγορά, με την Nvidia μάλιστα να δημιουργεί τις εξειδικευμένες για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων κάρτες CMP σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την αγορά gaming, εντούτοις πολλές κάρτες γραφικών εξακολουθούσαν να καταλήγουν στα χέρια των crypto miners. Πιο συγκεκριμένα, και όπως επισημαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υπάλληλοι της εταιρείας στην Κίνα ανέφεραν ότι η σημαντική αύξηση στη ζήτηση για κάρτες γραφικών για gaming ήταν αποτέλεσμα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων».

Δεδομένης της αστάθειας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι αριθμοί των πωλήσεων της Nvidia δεν αντικατόπτριζαν απαραίτητα με αξιόπιστο τρόπο την μελλοντική της ανάπτυξη, καθιστώντας την επένδυση στη μετοχή της επισφαλή. «Τόσο αναλυτές όσο και επενδυτές της Nvidia, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν από την εξόρυξη τα έσοδα της εταιρείας από το gaming ενώ ρωτούσαν τακτικά κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας σε ποιο βαθμό οι αυξήσεις στα έσοδα από το gaming ήταν αποτέλεσμα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων» αναφέρει στην έκθεση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η Nvidia δεν ανέφερε τις πωλήσεις που σχετίζονται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ως παράγοντα επιτυχίας του τμήματος gaming, αλλά χαρακτήρισε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σημαντικό παράγοντα σε άλλες αγορές, γεγονός που σύμφωνα με την επιτροπή ήταν σκοπίμως παραπλανητικό. Και οι ανησυχίες των επενδυτών αποδείχθηκαν βάσιμες. Η κατάρρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων στα τέλη του 2018 (μαζί με την αποδυνάμωση της Κινεζικής αγοράς) οδήγησε την εταιρεία να προχωρήσει σε περικοπές των κερδών της στις τριμηνιαίες εκτιμήσεις κατά περίπου $500 εκατομμύρια με πολλές μετόχους να ανακοινώνουν αγωγές ενάντια στην εταιρεία.

«Οι αποτυχίες της Nvidia να γνωστοποιήσει αυτά τα δεδομένα στέρησαν από τους επενδυτές κρίσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε μία βασική αγορά» δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος Crypto Assets & Cyber Unit της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Kristina Littman συμπληρώνοντας ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν τα κατάλληλα στοιχεία και πληροφορίες στους επενδυτές έγκαιρα, ολοκληρωμένα και με ακρίβεια.

  • Like 3
  • Thanks 3