Το πρωί της Τετάρτης, οι γαλλικές αντιμονοπωλιακές αρχές πραγματοποίησαν μια απροσδόκητη έφοδο σε μια εταιρεία καρτών γραφικών στη χώρα.

Σύμφωνα με αναφορές της Wall Street Journal και του περιοδικού Challenges, ο στόχος ήταν η NVIDIA, αν και η εταιρεία αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει επίσημα.

Σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου, η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έφοδο σε εταιρεία για την οποία υπήρχαν υποψίες για αντιανταγωνιστικές πρακτικές στον τομέα των καρτών γραφικών. Η ενέργεια αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για την υγεία της αγοράς του cloud computing, η οποία εστιάζει στο κατά πόσον οι νεοεισερχόμενοι αντιμετωπίζουν αθέμιτο αποκλεισμό από τους καθιερωμένους παίκτες.  

Τα πορίσματα, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, ανέφεραν ότι "η πιθανότητα ένας νέος φορέας να αποκτήσει γρήγορα μερίδιο αγοράς φαίνεται περιορισμένη, αποκλείοντας εταιρείες που είναι ήδη ισχυρές σε άλλες ψηφιακές αγορές". Η αρχική έρευνα για το cloud δεν ανέφερε την NVIDIA.

Η NVIDIA σημείωσε σημαντική οικονομική επιτυχία φέτος εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης συστημάτων για εκτέλεση projects γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα AI chip και τα κέντρα δεδομένων της έχουν μεγάλη ζήτηση, με τα κέρδη του β' τριμήνου του 2023 να συντρίβουν τις προσδοκίες στα 13,51 δισ. δολάρια, έναντι 6,7 δισ. δολαρίων το 2022.

Όπως σημείωσε η Αρχή Ανταγωνισμού, μια επιδρομή δεν συνεπάγεται ενοχή για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, είναι όμως σε κάθε περίπτωση ένα δυναμικό βήμα από τις ρυθμιστικές αρχές. Η NVIDIA ίσως τράβηξε το ενδιαφέρων των αρχών δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης της στην προμήθεια τσιπ γραφικών για AI, cloud computing και άλλα. 

Με την τεχνητή νοημοσύνη έτοιμη να μεταμορφώσει τις βιομηχανίες, οι ρυθμιστικές αρχές είναι επιφυλακτικές απέναντι στις εταιρείες που αποκτούν υπερβολικό έλεγχο σε θεμελιώδεις τεχνολογίες. Η ΕΕ θέσπισε πρόσφατα τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές για να περιορίσει τις καταχρήσεις από "gatekeepers" όπως την Amazon, την Apple και την Google. Η FTC επέβαλε πρόστιμο 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην NVIDIA για την εξαγορά της Arm, απαιτώντας από την επιχείρηση αδειοδότησης σχεδίων ARM αρχιτεκτονικής, να παραμείνει ουδέτερη.

Η NVIDIA πιθανότατα προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες ανακοινώνοντας σχέδια για την αδειοδότηση των αρχιτεκτονικών GPU της σε άλλους κατασκευαστές τσιπ. Όμως τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την πρόσβαση στο λογισμικό CUDA. Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για το άνοιγμα των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει.

Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες παραμένουν λιγοστές γύρω από την εστίαση της γαλλικής έρευνας. Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές σηματοδοτούν ότι θα αναλάβουν τολμηρή δράση για την προώθηση του ανταγωνισμού σε στρατηγικούς τεχνολογικούς τομείς. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη επεκτείνεται, οι μάχες για την πρόσβαση σε βασικά στοιχεία υλικού και λογισμικού πιθανόν να ενταθούν. Η κυριαρχία της NVIDIA την καθιστά προφανή στόχο, αλλά ολόκληρο το οικοσύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με έλεγχο. 

  • Like 4