Οι φήμες για τις κάρτες γραφικών της επερχόμενης σειράς GeForce RTX 40 με το κωδικό όνομα «Ada Lovelace» εξακολουθούν να πληθαίνουν.

Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι ο αριθμός, ούτε ο ρυθμός με τον οποίo κυκλοφορούν οι φήμες. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι με κάθε νέα πληροφορία ή φήμη που αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρούμε τη συνολική κατανάλωση ισχύος να… αυξάνεται.

ZdtbW0mnUew4FIua.jpg

Σύμφωνα με τον γνωστό leaker στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, kopite7kimi, αρχικά, η επερχόμενη GeForce RTX 40-series θα αποτελείται από κάρτες γραφικών που βασίζονται στα GPU SKUs: AD102, AD103, AD104 και AD106. Τα τρία τελευταία μοντέλα θα είναι μάλιστα άμεσα διαθέσιμα με τη μορφή κάρτας γραφικών. Το κορυφαίο SKU, AD102, είναι και το πλέον ενεργοβόρο με μέγιστο όριο ισχύος τα 800W. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα απαιτεί πολλαπλούς power connectors και ένα αρκετά ογκώδες και ικανό σύστημα ψύξης για να «τρέχει» με την υψηλότερη δυνατή απόδοση.

Η δεύτερη κατά σειρά GPU, AD103, αναμένεται να περιορίζεται στα 450W στην έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές και στα 175W στην έκδοση για φορητούς υπολογιστές. Η τρίτη κατά σειρά, AD104, θα περιορίζεται στα 400W στην έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές και στα 175W επίσης όσον αφορά την έκδοση του για φορητούς υπολογιστές ενώ η AD106 θα περιορίζεται στα 260W στην κατηγορία desktop και στα 140W στα laptops.

Λάβετε υπόψη σας, ότι τα παραπάνω νούμερα είναι διαφορετικά από τα νούμερα TGP (Total Graphics Power) που χρησιμοποιεί η Nvidia για να γνωστοποιήσει την κατανάλωση των καρτών γραφικών της, και τα οποία αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερα. Τα νούμερα «power limit» που αναφέρονται παραπάνω για τις κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090, 4080, 4070 και 4060 ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν την μέγιστη ισχύ που μπορεί να εφαρμοστεί από τους συνεργάτες AIB (Add-In-Board partners) της Nvidia ή και από όσους επιχειρήσουν να προχωρήσουν στον χειροκίνητο υπερχρονισμό τους.

  • Thanks 1
  • Confused 2
  • Sad 2