Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Vivo βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τη Huawei να ακολουθεί στην τρίτη.

Παρά τις δυσκολίες, η Huawei καλωσόρισε το 2021 ως η κορυφαία εταιρία κατασκευής smartphone στην Κίνα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη επίδραση που είχε η απαγόρευση των ΗΠΑ, ήταν αρκετά πιθανό κάποια στιγμή αυτή η κυριαρχία να σταματήσει. Όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών Counterpoint, η Oppo είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στην Κίνα και μάλιστα για πρώτη φορά.

Τον Ιανουάριο του 2021 η Oppo κατείχε το 21% του μεριδίου αγοράς της Κίνας, με τη Vivo να βρίσκεται πολύ κοντά με 20%. Η Huawei έπεσε στην τρίτη θέση μαζί με τις Apple και Xiaomi με τις τρεις εταιρίες να κατέχουν πλέον μερίδιο αγοράς 16%.

Η πτώση της Huawei είναι εξαιρετικά έντονη. Το 2ο τρίμηνο του 2020, κατείχε το 46% της κινεζικής αγοράς, Η δημοτικότητα της εταιρίας όμως μειώθηκε από τότε, αρχικά στο 30% το 4ο τρίμηνο του 2020 και πλέον στο 16%, όπως δείχνει η αναφορά. Βέβαια, η «αποδέσμευση» της Honor από τη Huawei ίσως να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην απώλεια του μεριδίου αγοράς.

china-market-share-q4-2020-counterpoint.jpg.4d49a0e4119c9ceb8fc61f166487a742.jpg

Η Oppo από την άλλη πλευρά, αύξησε τις πωλήσεις της στην Κίνα κατά 33% από μήνα σε μήνα με την Counterpoint να παρατηρεί επίσης συνολική αύξηση πωλήσεων 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η ερευνητική εταιρία αναφέρει επίσης ότι η Oppo κατείχε το 16% του μεριδίου αγοράς της Κίνας το Q4 2020 τοποθετώντας την πίσω από τη Vivo.

Μέρος της επιτυχίας της Oppo είναι και η υιοθέτηση παρόμοιας στρατηγικής όπως της Huawei. Η εταιρία προσφέρει ισχυρά premium mid-range smartphones όπως τη σειρά Reno 5. Και παρά τις αδυναμίες του τηλεφώνου σε φωτογραφία και βίντεο, εξοπλίζεται με γρήγορο επεξεργαστή Snapdragon, υποστηρίζει δίκτυα 5G και έχει μεγάλη αυτονομία.  Η σειρά A αντιπροσωπεύει τα budget τηλέφωνα της Oppo ενώ η ναυαρχίδα της εταιρίας ακούει στο όνομα Find X3.

Με τις ελλείψεις σε chip, η Huawei δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τις άλλες εταιρίες σε όλα τα μέτωπα. Για την ώρα, στηρίζει τις ελπίδες ανάκαμψής της, στο αναδιπλούμενο Mate X2 αλλά και στην επερχόμενη σειρά P50. Με την Oppo να συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμη κι αν η απαγόρευση των ΗΠΑ επανεξεταστεί, είναι απίθανο η Huawei να ανακτήσει αυτό που έχασε τόσο γρήγορα.