Μπορεί οι δικαστικές διαμάχες των Apple και Samsung να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας περισσότερο, ωστόσο η μάχη της Oracle με την Google για το Android είναι από τις μεγαλύτερες, και κρατάει μέχρι στιγμής έξι χρόνια.

Η δικαστική διαμάχη, αφορά στην χρήση των Java APIs στο Android, και κατά συνέπεια η Oracle ζητάει αποζημίωση από την Google, η οποία μαθαίνουμε ότι φτάνει τα $9,3 δισεκατομμύρια (το Android έχει αποφέρει στην Google πάνω από $30 δισεκατομμύρια σε κέρδη). Το ποσό υπολογίστηκε από εμπειρογνώμονες της Oracle, και απαρτίζεται από $475 εκατομμύρια για πραγματικές ζημιές συν $8,83 δισεκατομμύρια από τα κέρδη που αποκόμισε η Google από το Android, μέσω διαφημίσεων και εφαρμογών.

 

Όπως είναι γνωστό, η Oracle δεν είναι ο δημιουργός της Java, αλλά η Sun Microsystems, που η Oracle εξαγόρασε στις αρχές του 2010. Σχεδόν αμέσως μετά την εξαγορά, η Oracle κατέθεσε αγωγή για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζεται με την Java. Παρόλα αυτά, στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης δεν είναι η χρήση γενικώς της Java, αλλά συγκεκριμένα Java APIs, τα οποία η Google χρησιμοποίησε χωρίς την άδεια της Oracle.

 

Από τότε έως σήμερα, δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρος νικητής, αλλά στην αρχή της δικαστικής διαμάχης, οι ένορκοι κατέληξαν στην απόφαση ότι η Google είναι ένοχη για τουλάχιστον 37 Java APIs, μέχρι ο δικαστής William Alsup ανατρέποντας την απόφαση, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα APIs δεν υπόκεινται σε προστασία από την νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην συνέχεια, ένα εφετείο με την σειρά του ανέτρεψε την απόφαση του δικαστή William Alsup, με αποτέλεσμα η υπόθεση να ξαναφτάσει στις δικαστικές αίθουσες. Η Google στην συνέχεια προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά σε αντίθεση με την πρόσφατη περίπτωση των Samsung και Apple, αρνήθηκε την ακροαματική διαδικασία.

 

Οι Oracle και Google θα συναντηθούν τώρα ενώπιον του Δικαστή στις 27 Απριλίου ωστόσο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ξανά στις 9 Μάϊου, σε μία νέα δίκη που θα καλύπτει και τις νέες εκδόσεις του Android, από το 2010 και μετά.

 

Link.png Site: SlashGear