Η Philips σκοπεύει να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 4.000 θέσεις εργασίας καθώς η Ολλανδική εταιρεία έχει θέσει στόχο να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα εν μέσω μίας ιδιαίτερα δαπανηρής ανάκλησης που σχετίζεται με ιατρικές συσκευές θεραπείας της υπνικής άπνοιας (το σκάνδαλο είναι γνωστό και ως «foam gate»).

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα έξοδα για τις αποχωρήσεις και τους τερματισμούς συμβάσεων αναμένεται να φτάσουν τα €300 εκατομμύρια τα επόμενα τρίμηνα. Η αναδιάρθρωση έρχεται καθώς ο Roy Jakobs αντικατέστησε τον Frans van Houten στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου αυτό το μήνα, ο οποίος βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση για περίπου 12 χρόνια.

Η προτεραιότητα της Philips είναι «να βελτιωθεί στην εκτέλεση, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ασθενών, των καταναλωτών και των πελατών στην εταιρεία μας» ανέφερε σε μία δήλωση του ο Roy Jakobs.

Στις αρχές του 2020, ο Roy Jakobs ανέλαβε να «γυρίσει» τις επιχειρήσεις συνδεδεμένης φροντίδας (Connected Care) της εταιρείας σε θετικό πρόσημο και να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19) και τα αυξανόμενα ζητήματα γύρω από την ανάκληση των ιατρικών συσκευών για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας στην εταιρεία. Η αξία των μετοχών της εταιρείας ανάπτυξης και κατασκευής εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης έχει μειωθεί κατά περίπου 60% φέτος.

Στο μεταξύ, η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στις δικαστικές αίθουσες σχετικά με τις αναπνευστικές συσκευές CPAP, Bi-Level PAP και άλλες, καθώς σε δοκιμές που πραγματοποίησε η εταιρεία διαπιστώθηκε ότι ένας ειδικός αφρός με την ονομασία PE-PUR, ο οποίος είχε βάση έναν πολυεστέρα, μπορούσε να αποσυντεθεί υπό ορισμένες συνθήκες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τις παραπάνω αναπνευστικές συσκευές να υπάρχει περίπτωση να εισπνεύσουν ή να καταπιούν τοξικές ή ενδεχομένως καρκινογόνες ουσίες. Στις 14 Ιουνίου του 2021, η Philips ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε ισχύ ένα πρόγραμμα εθελοντικής ανάκλησης για διάφορες συσκευές Philips Bi-Level Positive Airway Pressure (Bi-Level PAP), Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) και άλλες συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Οι ανακληθείσες συσκευές περιλαμβάνουν και εκείνες της οικογένειας προϊόντων DreamStation πρώτης γενιάς.

Η Philips δημοσίευσε για πρώτη φορά τις δυσμενείς επιπτώσεις των συσκευών CPAP και Bi-Level PAP που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο αφρό στην έκθεση της για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021 και έχει ήδη προβεί σε οικονομικές «διορθώσεις» ύψους περίπου €885 εκατομμυρίων. Περίπου $1,3 δισεκατομμύρια έχουν στοιχίσει όλες οι διορθωτικές κινήσεις (συμπεριλαμβανομένης και μίας εκτίμησης για κάποιον προτεινόμενο διακανονισμό με τις Αμερικανικές αρχές) για την επιχείρηση της που σχετίζεται με την αναπνευστική φροντίδα και τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας. 

Η εταιρεία ανέφερε καθαρή ζημιές ύψους €1,33 δισεκατομμυρίων το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με τα κέρδη €2,97 δισεκατομμυρίων που είχε καταγράψει την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο κατασκευαστής ιατρικών συσκευών έφτασε στο σημείο να μειώσει περαιτέρω τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές του εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρεάζουν τις παραδόσεις και τις εγκαταστάσεις των συσκευών της σε πελάτες.

  • Like 1
  • Thanks 1