Στην έκθεση Photokina που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, η Zeiss αποκάλυψε την πρώτη της ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, την ZX1.

Στο ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων σώμα της με τις κίτρινου χρώματος λεπτομέρειες στα ρυθμιστικά, η ZX1 διαθέτει έναν αισθητήρα full-frame 37,4 Megapixels, ο οποίος βρίσκεται πίσω από ένα «fixed» σύστημα φακών Distagon 35mm f/2.0 T*.

Η γνωστή εταιρεία τοποθετεί την ZX1 στην ίδια κατηγορία με τις Sony RX1 και Leica Q, και για να δώσει στον φωτογράφο ένα πρόσθετο λόγο να την αποκτήσει συνεργάστηκε με την Adobe για να ενσωματώσει το «Lightroom CC» στην κάμερα, και επομένως ο χρήστης της μπορεί να τραβάει φωτογραφίες, να τις επεξεργάζεται (cropping, contrast, exposure, highlights, shadows κ.ά) και στην συνέχεια να τις διαμοιράζεται ή να τις αποθηκεύει στο Dropbox ή άλλου είδους υπηρεσία cloud.

Στην «επεξεργασία» βοηθάει και η 4,3 ιντσών οθόνη multi-touch ανάλυσης 1280 x 720 pixels. Το ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο είναι τεχνολογίας OLED και υποστηρίζει ανάλυση Full HD (1920 x 1080 pixels).  

Ένα από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την πρόταση της Zeiss ξεχωριστή είναι ότι δεν διαθέτει υποδοχές για κάρτες μνήμης, παρά ενσωματώνει 512GB αποθηκευτικού χώρου. Η Zeiss υποστηρίζει ότι μπορεί να αποθηκεύσει έως και 6800 αρχείων RAW σε φορμά DNG. Από άποψη επίσης συνδεσιμότητας, η Zeiss ZX1 υποστηρίζει WiFi, Bluetooth 4.1 και USB Type-C (USB 3.1), έχει υποδοχή για μικρόφωνο και ακουστικά αλλά και HDMI (μέσω USB Type-C) ενώ το λογισμικό της θα βρίσκεται πάνω ενημερωμένο χάρη στις OTA (over-the-air) αναβαθμίσεις που θα προσφέρει η εταιρεία.

zeiss-zx1-full-frame-compact-2018-09-28-02.jpg.55a26ff4e284b2b43d8e9ba4437cacf1.jpg

Η κάμερα διαθέτει κλείστρο τεχνολογίας Leaf Shutter για να είναι αθόρυβο και η μέγιστη ταχύτητα κλείστρου είναι 1/8000s. Το υποστηριζόμενο εύρος ISO είναι 80-51200. Η κάμερα μπορεί και τραβάει με 3 fps, ταχύτητα όχι και ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αλλά σίγουρα αξιοπρεπής λαμβάνοντας υπόψη την υποστηριζόμενη ανάλυση και το μέγεθος του αισθητήρα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι σχεδίασε τόσο τον αισθητήρα όσο και το σύστημα φακών για να συνεργάζονται αρμονικά προσφέροντας εικόνες που έχουν «αυτό το τυπικό look της Zeiss».

Η μικρή σε διαστάσεις Zeiss ZX1 πάντως μπορεί και τραβάει βίντεο ανάλυσης Full HD με έως και 60fps και ανάλυσης 4K με 30fps.  Η Zeiss ZX1 θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019, ωστόσο η εταιρεία δεν ανακοίνωσε ακόμη την τιμή της.

Engadget

  • Like 1