Υπάρχουν αρκετά κομμάτια τα οποία θα πρέπει να συνδυαστούν προκειμένου να δουλέψει ένα δίκτυο 5G ε φορητές συσκευές όπως συμφωνίες για νέα πρότυπα, κατασκευή νέου modem αλλά και δικτυακού εξοπλισμού.

Η Qualcomm κάνει ένα από τα πιο αποφασιστικά βήματα προς το στόχο αυτό με την ανακοίνωση των νέων μονάδων κεραίας QTM052 mmWave, των πρώτων που κάνουν εφικτή τη χρήση από τα smartphones των γρήγορων ταχυτήτων που προσφέρει το φάσμα. Αυτό αποτελεί από μόνο του ένα αρκετά σημαντικό γεγονός γιατί πολλά 5G δίκτυα δεν δουλεύουν με τους ίδιους όρους. Όπως έδειξε η Qualcomm σε δοκιμές τον περασμένο Φεβρουάριο στην MWC, οι χρήστες μπορούν να εκμεταλλευτούν σημαντική αύξηση στην ταχύτητα με λύσεις 5G χαμηλού bandwidth όμως το εντυπωσιακό άλμα προς τα εμπρός θα προέλθει από τη ζώνη του φάσματος mmWave (millimeter waves).

Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο Θα πρέπει πρώτα να υπάρχει συμβατό mmWave hardware στα κινητά τηλέφωνα κάτι που δεν είναι εύκολο. Αν και το κομμάτι mmWave του φάσματος προσφέρει πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες, εκπέμπει την ίδια στιγμή σε μια πολύ μικρότερη απόσταση και είναι πολύ πιο εύκολο το σήμα να μπλοκαριστεί από τοίχους ή ακόμα και από το πως κρατάνε οι χρήστες τη συσκευή.

Qualcomm_QTM052_Antenna_Module_and_Qualcomm_Snapdragon_X50_5G_Modem_.jpg.3f4176f450495d994e7b76a08772d8ee.jpg

Όμως η Qualcomm ισχυρίζεται ότι το QTM052 είναι η λύση στο πρόβλημα. Όπως μπορείτε να διακρίνετε και από την παραπάνω φωτογραφία, μιλάμε για μία μικρή συστοιχία κεραιών περίπου στο μέγεθος ενός μικρού κέρματος και το οποίο ενσωματώνει τέσσερις κεραίες που μπορούν (με τη βοήθεια αλγορίθμων της Qualcomm) να στοχεύουν με ακρίβεια το κοντινότερο 5G τηλεπικοινωνιακό πύργο. Ακόμα το QTM052  έχει σχεδιαστεί έτσι προκειμένου οι μικρές του διαστάσεις να κάνουν εύκολη την τοποθέτηση του από τους κατασκευαστές στο bezel ενός smartphone. Υποστηρίζει έως 800 MHz bandwidth στις συχνότητες 26.5-29.5 GHz (n257) όπως επίσης και όλες τις mmwave μπάντες στις συχνότητες 27.5-28.35 GHz (n261) και 37-40 GHz (n260).

Το X50 5G modem της Qualcomm με το οποίο λειτουργεί παράλληλα το QTM052, έχει σχεδιαστεί  με τέτοιο τρόπο προκειμένου να υποστηρίζει έως και τέσσερις συστοιχίες κεραιών, μία για κάθε πλευρά του κινητού τηλεφώνου, επιτρέποντας έτσι συνολικά την τοποθέτηση 16 κεραιών και εξασφαλίζοντας ότι όπως και να κρατάτε το κινητό σας τηλέφωνο, το σήμα δεν θα μπλοκαριστεί.

qualcomm.thumb.png.be7b8ef8c07e4191f193585713127e02.png

Η συγκεκριμένη υλοποίηση είναι μία έξυπνη λύση υποθέτοντας πάντως ότι θα έχει τις επιδόσεις που ισχυρίζεται η Qualcomm σε πραγματικές καταστάσεις και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη γρήγορων 5G συσκευών με δυνατότητα mmWave. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι πρώτες συσκευές που θα ενσωματώνουν το QTM052 τσιπ, θα κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές του 2019, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν και τα πρώτα 5G δίκτυα προκειμένου να μπορούν να συνδεθούν σε αυτά.

TheVerge

  • Like 1