Με τις πρώτες οικονομικές υλοποιήσεις να γίνονται διαθέσιμες μέσα στο καλοκαίρι

Μετά τις πρώτες φήμες μέσα στον Μάρτιο, η Qualcomm ανακοίνωσε επισήμως τον Snapdragon 7c Gen 2 που στοχεύει σε entry-level και οικονομικά laptop. Η αρχική σειρά Snapdragon 7c ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά η πρώτη κυκλοφορία στην αγορά έγινε το καλοκαίρι του 2020.

Το νέο chip φαίνεται να προορίζεται για always-connected Windows PCs και Chromebooks, παρόλο που η Qualcomm απέφυγε να δώσει διευκρινήσεις. Πέρα από βελτιώσεις στην απόδοση, ο Snapdragon 7c Gen 2 έρχεται με βελτιώσεις σε διαχείριση εικόνας και ήχου, ενσωματωμένη συνδεσιμότητα LTE, AI acceleration (5ης γενιάς) και λειτουργίες ασφαλείας εταιρικού επιπέδου. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα ολικά αναβαθμισμένο chip, χωρίς όμως να γίνεται ακριβής αναφορά στο δελτίο τύπου.

Τα laptop βασιζόμενα στον Snapdragon 7c Gen 2 chip προορίζονται για χρήστες στην εκπαίδευση, εργαζόμενους πρώτης γραμμής και χρήστες για τυπική καθημερινή χρήση, όπου η τιμή είναι πολύ σημαντική. Δύο-σε-ένα PC όπως το JP.IK Turn T101 ξεκινούν στα $299, ενώ το Positivo Wise N1212S ξεκινάει στα $575, τα οποία και τα δύο τρέχουν σε Snapdragon 7c Gen 1.

qualcomm-snapdragon-7c_gen_2-laptop.jpg

Όσον αφορά την απόδοση, η Qualcomm υποστηρίζει πως ο Snapdragon 7c Gen 2 είναι έως και 10% γρηγορότερος σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες, αναφερόμενη στις οικονομικές προτάσεις της Intel όπως τον Celeron N4020, Pentium Silver N5030 αλλά και τον MT8183 της MediaTek που χρησιμοποιείται σε Android tablet. Επίσης η εταιρεία αναφέρει έως και δύο φορές μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Τώρα για το ποιοι ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον νέο επεξεργαστή, η Lenovo αναφέρθηκε πως θα διαθέσει νέες συσκευές με το νέο οικονομικό chip αργότερα μέσα στο έτος. Καθόλου περίεργο, καθώς η Lenovo συμμετείχε στις συζητήσεις με την Qualcomm όσον αφορά το μέλλον των PCs, καθώς είναι ένας μεγάλος συνεργάτης που εφαρμόζει ARM αρχιτεκτονική όσο περισσότερο μπορεί. Η κυκλοφορία της πρώτης συσκευής με Snapdragon 7c Gen 2 αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.

Τέλος, η Qualcomm ανακοίνωσε ένα νέο Snapdragon Developer Kit για Windows όπως και μια έκδοση του Zoom που εκμεταλλεύεται την ARM αρχιτεκτονική. Και τα δύο αναμένονται να διατεθούν μέσα στο καλοκαίρι.