Ο νέος CEO της Qualcomm, Cristiano Amon πιστεύει ότι η εταιρεία του δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ανάπτυξη νέων επεξεργαστών για φορητούς υπολογιστές για να ανταγωνιστεί το M1, κατά πρώτο λόγο επειδή σήμερα η Qualcomm αποτελεί τον εργοδότη των μηχανικών που βρίσκονταν πίσω από το καινοτομικό chip της Apple.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o Cristiano Amon δήλωσε ότι η Qualcomm θα επιχειρήσει να σχεδιάσει το δικό της SoC (System-on-Chip) για φορητούς υπολογιστές χωρίς τη βοήθεια της ARM, της βασικής συνεργάτιδας της στα SoCs για κινητά που αναπτύσσει. Το νέο SoC αναμένεται βεβαίως να ενσωματώνει επεξεργαστή, μονάδα επιτάχυνσης γραφικών καθώς και ένα modem 5G. Εξηγώντας τη στρατηγική της εταιρείας του, ο Cristiano Amon είπε μεταξύ άλλων: «Χρειαζόταν να έχουμε την κορυφαία απόδοση για μια συσκευή με μπαταρία. Αν η ARM, με την οποία έχουμε σχέση εδώ και χρόνια, καταφέρει τελικά να αναπτύξει έναν επεξεργαστή που αποδειχτεί καλύτερος από αυτόν που μπορούμε να δημιουργήσουμε από μόνοι μας, τότε θα έχουμε πάντα την επιλογή να αδειοδοτηθούμε από την ARM (για να χρησιμοποιήσουμε το δικό της σχέδιο)».

Η Qualcomm εξαγόρασε φέτος το startup Nuvia έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Nuvia είναι μία εταιρεία που ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Apple που είχαν βασικό ρόλο στη μετάβαση της εταιρείας από τους επεξεργαστές x86-64 της Intel στο Apple Silicon μέχρι και την ανακοίνωση του M1. Ο Cristiano Amon δήλωσε ότι βασικός στόχος της Qualcomm είναι να αξιοποιήσει την εξαγορά της Nuvia για να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων chips για καταναλωτικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και φορητών υπολογιστών, ώστε να προσφέρει στους κατασκευαστές υπολογιστών ένα ανταγωνιστικό προϊόν στο ιδιαίτερα αποδοτικό Apple Silicon. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον για την ώρα, η Qualcomm δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση -ή την δυναμική ενδεχομένως- να σχεδιάσει επεξεργαστές για την αγορά των κέντρων δεδομένων και του cloud computing με τον CEO της Qualcomm να επισημαίνει ότι στην εταιρεία του είναι κάτι «περισσότερο από πρόθυμοι να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και το IP της Nuvia στους επεξεργαστές για να συνεργαστούν με εταιρείες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τις δικές τους λύσεις στα κέντρα δεδομένων».

Qualcomm_2.jpg

Να θυμίσουμε, ότι η αποχώρηση των ιδρυτών της εταιρείας Nuvia από την Apple το 2019 χαρακτηρίζεται μάλλον επεισοδιακή. Οι ιδρυτές της Nuvia, John Bruno (πρώην System Architect της Google), Manu Gulati (Lead SoC Architect for Consumer Hardware της Google) και Gerard Williams III (Senior Director και Chief CPU Architect της Apple για πάνω από μία δεκαετία) δήλωσαν ότι αποχωρούν από την Apple για να σχεδιάσουν νέα chips για να ανταγωνιστούν τις Intel και AMD στις αγορές των επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών. Η Apple ωστόσο κατέθεσε αγωγή εναντίον της ισχυριζόμενη ότι οι ιδρυτές της Nuvia με την αποχώρηση τους πήραν μαζί εκτός από άλλους μηχανικούς της και πνευματική ιδιοκτησία της (IP) για να αναγκάσουν την Apple να εξαγοράσει την Nuvia και να ανακτήσει τον έλεγχο αυτού που είχε η ίδια δημιουργήσει. 

Όποιες και αν ήταν οι αρχικές προθέσεις των ιδρυτών της Nuvia, οι διαφορές μεταξύ των εταιρειών παρέμειναν στον «αέρα» ακόμα και μετά την εξαγορά της Nuvia από την Qualcomm. Η τελευταία πρόσφατα έκανε γνωστό ότι η παραγωγή των πρώτων της chips που θα έχουν την «σφραγίδα» της Nuvia αναμένεται να ξεκινήσει από το 2022.

  • Like 1