Άσχημα νέα για τους κατόχους εκατομμυρίων συσκευών smartphone ανά τον κόσμο με επεξεργαστές Snapdragon.

Σε δυσχερή θέση φέρνει εκατομμύρια κατόχους συσκευών Android, κενό ασφαλείας που εντοπίστηκε στους επεξεργαστές Snapdragon. Το κενό που ονομάστηκε… Αχιλλέας αποτελείται από προβλήματα και ευπάθειες που αφορούν περισσότερα από 400 σημεία στους ψηφιακούς επεξεργαστές σήματος (DSP) των Snapdragon της Qualcomm.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Check Point στους οποίους πιστώνεται και η ανακάλυψη του όλου θέματος, τα κενά αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση malware, υποκλοπές (ηχογράφηση κλήσεων, κλοπή δεδομένων) ή αχρήστευση (bricking) των συσκευών. Τονίζουν δε, ότι η επιδιόρθωση του προβλήματος είναι πρωτίστως θέμα της ίδιας της Qualcomm και όχι των κατασκευαστών.

Τα θετικά νέα είναι ότι για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί επιθέσεις και συμβάντα εξ αιτίας του συγκεκριμένου κενού ασφαλείας. Επιπρόσθετα η Qualcomm έχει λάβει γνώση και συνεργάζεται ήδη με τις εταιρείες που έχει προμηθεύσει επεξεργαστές προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Η Check Point δεν ανέφερε συγκεκριμένα μοντέλα επεξεργαστών. Αρκέστηκε να τονίσει ωστόσο ότι η Qualcomm προμηθεύει με τσιπ το 40% και πλέον της αγοράς αναφέροντας τις Google, Samsung, LG, Xiaomi και OnePlus.