Όπως είναι γνωστό, η Nvidia μετά από την συμφωνία με την SoftBank έκανε δική της την ARM έναντι $40 δισεκατομμυρίων.

Η εξαγορά της ARM αναμφισβήτητα ισχυροποιεί σε σημαντικό βαθμό το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του Jen-Hsun Huang ωστόσο δεν ήταν λίγες οι εταιρείες που εξέφρασαν επιφυλάξεις και ανησυχίες για το μέλλον, τόσο της ARM όσο και το δικό τους, από την ώρα που η επιχείρηση τους εξαρτάται από τα αρχιτεκτονικά σχέδια της ARM και τις αδειοδοτήσεις της. Υπό αυτό το πρίσμα και λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές ρυθμιστικές αρχές -π.χ. επιτροπές ανταγωνισμού κ.ά.- εξετάζουν με λεπτομέρεια τη συμφωνία (ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας), δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει ευτυχή, τουλάχιστον για τις SoftBank Group. και Nvidia, κατάληξη.

Αν λοιπόν κάτι δεν πάει καλά στη συμφωνία, ο CEO της Qualcomm, Cristiano Amon, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη του στην Telegraph ότι μία κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει και η Qualcomm, θα επιχειρήσει να εξαγοράσει την ARM.

Σε αντίθεση με την περίπτωση της Nvidia, όπου μία εταιρεία, η οποία βρίσκεται ήδη στην αγορά των SoCs, θα διαχειρίζεται όλο το χαρτοφυλάκιο IP της ARM καθώς και τις αδειοδοτήσεις, διατηρώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων εταιρειών, η κοινοπραξία αποτελείται από πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της Qualcomm, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που αδειοδοτούνται για τη χρήση της τεχνολογίας της ARM.

«Αν η ARM έχει ένα ανεξάρτητο μέλλον, νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες εντός του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Qualcomm, που θα θελήσουν να επενδύσουν σε αυτή» δήλωσε ο Cristiano Amon. «Είμαστε σίγουρα ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο και κάναμε ήδη συζητήσεις με άλλες εταιρείες που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι το λογισμό συμπέρασμα, τόσο για εμάς, όσο για άλλες εταιρείες, ότι οι επενδύσεις σε μία ισχυρή και ανεξάρτητη ARM είναι το καλύτερο για όλους».