Η Qualcomm βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης της προϊοντικής γκάμας της και πρόσφατα πρόσθεσε την πλατφόρμα Snapdragon XR2+ Gen 2, με την οποία φιλοδοξεί να πείσει τους ανταγωνιστές της Apple να την αξιοποιήσουν στα γυαλιά επαυξημένης/ εικονικής πραγματικότητας που θα παρουσιάσουν.

Η νέα πλατφόρμα ουσιαστικά αντικαθιστά την Snapdragon XR2 Gen 2 προβάλλοντας διάφορες βελτιώσεις στην απόδοση και θέτοντας στόχο να προσφέρει μία εξαιρετικά ομαλή εμπειρία χρήσης σε αναλύσεις 4.3Κ με 90 καρέ το δευτερόλεπτο. Οι δύο εταιρείες, που επί του παρόντος συνεργάζονται με την Qualcomm για να φέρουν νέα προϊόντα στην αγορά δεν είναι άλλες από τις Google και Samsung, που όπως είναι γνωστό ανταγωνίζονται την Apple σε διάφορα τμήματα της αγοράς.

Σύμφωνα με την Qualcomm, η νέα πλατφόρμα προσφέρει αυξημένη συχνότητα λειτουργίας στον επεξεργαστή (CPU) έως και 20% σε σύγκριση με την περασμένη γενιά της ενώ ο επεξεργαστής γραφικών (GPU) διαθέτει ενισχυμένη συχνότητα λειτουργίας κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του. Με τη νέα GPU, η Qualcomm φιλοδοξεί να προσφέρει «foveated rendering και game super resolution», τεχνολογίες που θα επιτρέψουν αναλύσεις έως και 4.3Κ. Η πλατφόρμα υποστηρίζει επίσης 12ms full-color video see-through, WiFi 7 κ.ά.

Snapdragon XR2+ Gen 2_2.webp

Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Qualcomm για το XR, Hugo Swart δήλωσε ότι «το Snapdragon XR2+ Gen 2 ξεκλειδώνει την ανάλυση 4,3K, η οποία θα ανεβάσει την παραγωγικότητα και την ψυχαγωγία XR στο επόμενο επίπεδο, φέρνοντας θεαματικά καθαρή εικόνα σε περιπτώσεις χρήσης όπως οι οθόνες σε κλίμακα δωματίου, οι επικαλύψεις (overlays) σε φυσικό μέγεθος και εικονικές επιφάνειες εργασίας». Η νέα, ισχυρή πλατφόρμα της Qualcomm για εφαρμογές επαυξημένης/ εικονικής πραγματικότητας έχει επίσης τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας, η οποία θα επιτρέψει στα γυαλιά/ σετ κεφαλής που την ενσωματώνουν να αξιοποιούν δώδεκα ή περισσότερες κάμερες για ανίχνευση/ tracking (του χρήστη, των κινήσεων του και του τριγύρω περιβάλλοντος). 

Η νέα πλατφόρμα Snapdragon XR2+ Gen 2 δείχνει ότι η Qualcomm δεν έχει πρόθεση να αφήσει την Apple μόνη της στην αγορά και να καρπωθεί όλα τα οφέλη. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι έχει τόσο τη Google όσο και τη Samsung για συνεργάτες και από ότι φαίνεται σύντομα θα έχουμε νέα από αυτές τις εταιρείες. 

  • Like 1