Πριν λίγες μέρες, η Qualcomm αποκάλυψε το Snapdragon 850 SoC, το πρώτο chip της εταιρείας που προορίζεται για laptop-style συσκευές. Παραμένει βεβαίως ένα ελαφρώς υπερχρονισμένο Snapdragon 845 SoC, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μία καλή αρχή.

Όμως τελευταία διαρρέουν όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για το Snapdragon 1000 SoC της εταιρείας, που δείχνει ισχυρότερο από όσο περιμέναμε. Σύμφωνα με αναφορές, με TDP (Thermal Design Power) στα 12W -που είναι περίπου διπλάσιο από εκείνο του Snapdragon 850 SoC- το επερχόμενο SoC της Qualcomm τοποθετείται κοντά στο επίπεδο των Intel Core i5-8250U και Core i7-8550U (15W TDP) που είναι τετραπύρηνα chips.

Λέγεται ότι το SoC της ARM χρησιμοποιεί τον μεγαλύτερο πυρήνα Cortex-A76 που αποκάλυψε πρόσφατα η ARM και υπόσχεται σημαντική αύξηση στην απόδοση (περίπου 30% υψηλότερη απόδοση με 40% καλύτερη αποδοτικότητα), και σε ένα 2-in-1 φορητό υπολογιστή, όπου το σύστημα ψύξης είναι καλύτερο από εκείνο που βρίσκεται σε ένα smartphone περιμένουμε από τον επεξεργαστή να διατηρεί υψηλές συχνότητες λειτουργίας κοντά στα 3,0GHz για μεγαλύτερο διάστημα. Φημολογείται ότι η Qualcomm θα συνεργαστεί με την TSMC για να παραχθεί το chip στα 7nm και τα ultraportable laptops που θα κυκλοφορήσουν θα βασίζονται στα “Windows 10 on ARM”. Μία από τις πρώτες εταιρείες που θα παρουσιάσουν laptop –πιθανότατα προς το τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019- με το νέο chip είναι η ASUS που έχει ήδη ένα πρωτότυπο με την κωδική ονομασία “Primus”.  

GSMArena