Η ποιότητα του ήχου Bluetooth έχει βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, αντισταθμίζοντας κάπως την απογοητευτική απόφαση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας να απαλλαγεί από την υποδοχή ακουστικών.

Κωδικοποιήσεις υψηλής απόδοσης, όπως το aptX HD της Qualcomm, βρίσκονται στην πρωτοκαθεδρία, αλλά για να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία, το smartphone σας πρέπει να είναι σε θέση να κωδικοποιήσει τον ήχο στη συγκεκριμένη μορφή, εκτός από τα ασύρματα ακουστικά ή τα ακουστικά σας  Ευτυχώς, μια πρόσφατη κίνηση της Qualcomm θα μπορούσε να καταστήσει τους aptX encoiders ευρύτερα προσβάσιμους.

Όπως και το AAC της Sony, ο aptX encoder απαιτεί αδειοδότηση. Σε μια προσεγμένη επεξήγηση σχετικά με το θέμα στο Reddit, ο ειδικός σε θέματα Android, Mishaal Rahman, διευκρινίζει ότι οι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να πληρώσουν στην Qualcomm ένα αρκετά υψηλό τέλος αδειοδότησης πριν μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τους aptX και aptX HD encoders στις συσκευές τους. Πριν από μερικούς μήνες, ο Rahman βρήκε ένα patch του Android Open Source Project (AOSP) από μηχανικούς της Qualcomm που αφορούσε το aptX encoider, το οποίο κατατέθηκε αρχικά τον Νοέμβριο.

Το Bluetooth A2DP stack περιλαμβάνει υποστήριξη για proprietary κωδικοποιήσεις όπως τις AAC, LDAC και aptX HD ήδη από το Android 8.0 Oreo όμως οι εταιρείες εξακολουθούσαν να χρειάζεται να πληρώνουν την Qualcomm για τον encoder. Πλέον, οι encoders αυτοί είναι ενσωματωμένοι στο AOSP και αποτελούν μέρος του Bluetooth APEX. Σε δήλωσή της η Qualcomm επιβεβαίωσε ότι οι OEMs του Android δεν χρειάζεται να πληρώνουν την εταιρεία για αδειοδότηση για να έχουν πρόσβαση στους aptX και aptX HD encoders αφού αυτοί αποτελούν πλέον μέρος της άδειας Apache του AOSP και είναι ελεύθεροι προς χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε προγραμματιστής που δημιουργεί μια προσαρμοσμένη ROM με βάση το Android μπορεί πλέον να προσθέσει υποστήριξη για το Qualcomm aptX ή το aptX HD χωρίς να τα αντιγράψει από μια αδειοδοτημένη κατασκευή. Η αλλαγή αυτή στο AOSP δεν είναι τόσο σημαντική για τον μέσο χρήστη του Android όμως πριν αυτή την εξέλιξη, όλοι οι κατασκευαστές πλήρωναν μέχρι και 6.000 δολάρια εφάπαξ πληρωμή μαζί με μια αμοιβή ανά συσκευή στην Qualcomm για πρόσβαση στον encoder. Έτσι, είναι πιθανό σύντομα να δούμε υποστήριξη σε smartphones της Samsung και της Honor, τα οποία φέρεται να μην έχουν υποστηρίξει το aptX HD μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η Qualcomm διευκρινίζει ότι τα μόνα προϊόντα aptX που περιλαμβάνονται στο AOSP είναι οι encoders, οπότε οι εταιρείες θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν τέλη αδειοδότησης για τη χρήση άλλων πτυχών του aptX, όπως ο αποκωδικοποιητής στο άκρο λήψης μιας Bluetooth σύνδεσης. Εξακολουθεί επίσης να είναι ευθύνη των προγραμματιστών ROM να χρησιμοποιούν τους aptX και aptX HD open-source encoders από το AOSP. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ένα εμπόδιο λιγότερο, οπότε ελπίζουμε ότι θα δούμε περισσότερες συσκευές να υποστηρίζουν τη μορφή ασύρματου ήχου hi-fi στο μέλλον.

  • Like 4