Η συμφωνία εξαγοράς θα αγγίξει τα $1.4 δις.

Η Qualcomm βρίσκεται στην αγορά των Android smartphone έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Βέβαια είναι αντιμέτωπη με σκληρούς ανταγωνιστές όπως η Apple. Τώρα, η αμερικανική εταιρία κατασκευής chip ανακοίνωσε συμφωνία $1.4 δις για την εξαγορά της νεοσύστατης εταιρίας σχεδιασμού επεξεργαστών Nuvia.

Η Nuvia ιδρύθηκε το 2019 από τον πρώην επικεφαλής αρχιτέκτονα της Apple, Gerard Williams III, μαζί με τους Manu Gulati και John Bruno. Ο Williams υπήρξε ο αρχιτέκτονας σε πολλά μεγάλα CPU και chipset projects της Apple από το 2010 έως το 2019. Στο LinkedIn λογαριασμό του Williams, ο ίδιος αναφέρει ότι βρίσκονταν πίσω από τους Cyclone, Typhoon, Twister, Hurricane, Monsoon, Vortex, Lightning και Firestorm επεξεργαστές. Αυτοί οι επεξεργαστές ήταν στις σειρές της Apple A7, A8, A9, A10, A11, A12, A13 και A14 αντίστοιχα. Ο συνιδρυτής της Nuvia σημειώνει επίσης πως υπήρξε επικεφαλής αρχιτέκτονας και σε hardware των Mac υπολογιστών.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, ο Williams εργάστηκε στην Arm από το 1998 έως το 2010, δουλεύοντας πάνω σε τεχνολογίες επεξεργαστών όπως τον Arm Cortex-A8 και τον Cortex-A15.

Με την ανακοίνωση της συμφωνίας, η Qualcomm είπε ότι η Nuvia διαθέτει κορυφαία τεχνογνωσία σε επεξεργαστές υψηλής απόδοσης, SoC (Systems on a Chip) αλλά και σε τεχνολογίες διαχείρισης ισχύος για συσκευές και εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων.

Οι επεξεργαστές Nuvia αναμένεται να ενσωματωθούν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων της Qualcomm Technologies, όπως smartphones, φορητούς υπολογιστές επόμενης γενιάς, ψηφιακούς πίνακες οργάνων, προηγμένα συστήματα βοήθειας οδηγού αλλά και λύσεις δικτύωσης υποδομών.

Με άλλα λόγια, φαίνεται πώς μπορούμε να περιμένουμε από την Qualcomm επεξεργαστές για smartphones οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους Arm Cortex. Η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό έπειτα τον Snapdragon 820 το 2016 ο οποίος χρησιμοποιούσε ειδικά προσαρμοσμένο σχεδιασμό. Βέβαια η μεγάλη διαφορά του τότε με το τώρα, είναι ότι η Qualcomm έχει πλέον στο πλάι της και τον πρώην επικεφαλή αρχιτέκτονα της Apple.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Qualcomm αναφέρει ότι οι επεξεργαστές της Nuvia θα βρουν το δρόμο τους και σε φορητούς υπολογιστές επόμενης γενιάς, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μελλοντικά Windows ARM laptops θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις επιδόσεις τους. Με την Apple ήδη να έχει δημιουργήσει νέα σειρά υπολογιστών βασισμένους στο ARM M1 SoC, οι νέοι επεξεργαστές της Nuvia έρχονται την κατάλληλη στιγμή.

  • Like 2