Από ότι φαίνεται, στις επερχόμενες συσκευές iPhone δεν θα χρησιμοποιούνται modems της Qualcomm, αλλά μόνο chips της Intel, και αυτό ενδεχομένως να σημαίνει «μικρότερες ταχύτητες». 

Στο πλαίσιο μίας τηλεφωνικής συνομιλίας του με οικονομικούς αναλυτές και επενδυτές για τα κέρδη της εταιρείας, ο CFO (Chief Financial Officer) της Qualcomm, George S. Davis είπε ότι έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η Apple σκοπεύει να «χρησιμοποιήσει αποκλειστικά modems των ανταγωνιστών μας» στις επόμενες συσκευές iPhone. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανταγωνιστής δεν είναι άλλος από την Intel.

Δεδομένου ότι η Qualcomm θα ήταν η πρώτη που θα γνώριζε για τις προθέσεις της Apple, ειδικά τόσο κοντά στο λανσάρισμα των νέων iPhone, είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα chips της θα μείνουν εκτός των νέων συσκευών της εταιρείας με έδρα στο Cupertino, στην California.  

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δικαστικές διαμάχες μεταξύ των Apple και Qualcomm, τις αγωγές και τα αντιμονοπωλιακά μέτρα, δεν αποτελεί έκπληξη που η πρώτη αποφάσισε να σταματήσει την συνεργασία της με την δεύτερη.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Cristiano R. Amon, που είναι επικεφαλής της Qualcomm Incorporated, και επομένως του τμήματος ημιαγωγών της εταιρείας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες δεν θα ξανασυνεργαστούν. Στην εταιρεία του πιστεύουν ότι μελλοντικά θα αποτελέσουν ξανά προμηθευτές της Apple.

Όσον αφορά στις «μικρότερες ταχύτητες» που αναφέρουμε στην εισαγωγή, να θυμίσουμε ότι το 2016, η Apple ξεκίνησε να χρησιμοποιεί chips της Intel σε ορισμένες εκδόσεις των iPhone 7 και iPhone 7 Plus, και πιο συγκεκριμένα στα μοντέλα για τα δίκτυα των AT&T και T-Mobile (στις εκδόσεις για τις Verizon και Sprint χρησιμοποιούνταν modem της Qualcomm). Η Apple συνέχισε με τη συγκεκριμένη στρατηγική και με τα περσινά iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone X.

Η Qualcomm, κατηγόρησε την Apple ότι εσκεμμένα μείωνε την απόδοση –σε επίπεδο modem- την απόδοση των συσκευών iPhone με τα chips της, για να φαίνεται ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις Intel-powered συσκευές iPhone. Μετρήσεις που είχε πραγματοποιήσει η Qualcomm σε συνεργασία με την Ookla έδειξαν ότι οι συσκευές Android με chipsets της Qualcomm ήταν ταχύτερες τις συσκευές της Apple που χρησιμοποιούσαν modem της Intel, και πιο συγκεκριμένα 53% ταχύτερες στο δίκτυο της T-Mobile και 40% στο δίκτυο της AT&T.   

1.png.ccd269a77884fbaae88710f3dbc8201e.png

Engadget
C|Net