Όπως αναμενόταν, στο ετήσιο συνέδριο Snapdragon Tech Summit για το 2021, η Qualcomm ανακοίνωσε τη κορυφαία πλατφόρμα 5G της για την αγορά των φορητών συσκευών (smartphones, tablets).

Η νέα 5G mobile πλατφόρμα έχει την ονομασία Snapdragon 8 Gen 1. Όπως είναι φανερό, μαζί με τη νέα πλατφόρμα αλλάζει και η ονοματολογία, με το νούμερο να δείχνει την κλάση ή αν θέλετε το επίπεδο του SoC (System-on-Chip) στην προϊοντική γκάμα της εταιρείας (στην προκειμένη περίπτωση το «8» δείχνει ότι πρόκειται για τη ναυαρχίδα) και το «Gen 1» να αποκαλύπτει την γενιά. Πρόκειται για το πρώτο SoC της Qualcomm επίσης που κατασκευάζεται στα 4nm όπως και το πρώτο που αξιοποιεί το νέο σετ εντολών ARMv9. 

Ο επεξεργαστής διατηρεί τον γνωστό «three-cluster» σχεδιασμό, ωστόσο οι πυρήνες βασίζονται πλέον στην αρχιτεκτονική ARMv9. Ο κορυφαίος πυρήνας Cortex-X2 έχει συχνότητα λειτουργίας έως 3,0GHz και συνοδεύεται από μία τριάδα πυρήνων Cortex-A710 που «τρέχουν» στα 2,5GHz. Το τρίτο cluster αποτελείται από τέσσερις αποδοτικότερους ενεργειακά πυρήνες τύπου Cortex-A510 που «τρέχουν» έως στα 1,8GHz. Σύμφωνα με την Qualcomm, ο επεξεργαστής του Snapdragon 8 Gen 1 είναι 20% ταχύτερος του Snapdragon 888 ενώ επιδεικνύει έως και 30% χαμηλότερη κατανάλωση. 

snapdragon_!.jpeg

Η μονάδα που αναλαμβάνει τα γραφικά υπόσχεται 30% αυξημένη απόδοση και παράλληλα έως και 25% μειωμένη κατανάλωση χάρη στη νέα της αρχιτεκτονική. Η εταιρεία πρόσθεσε διάφορα χαρακτηριστικά «Snapdragon Elite Gaming» για ομαλότερο responsiveness, πλουσιότερο χρώμα HDR με την υψηλότερη ποιότητα απεικόνισης και δυνατότητες επιπέδου desktop όπως το volumetric rendering. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στη μηχανή Adreno Frame Motion, η πλατφόρμα μπορεί να παράγει διπλάσια frames διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας. To χαρακτηριστικό Variable Rate Shading Pro παρέχει στους developers παιχνιδιών τη δυνατότητα να έχουν περισσότερο έλεγχο στην απόδοση του παιχνιδιού ενώ το Volumetric Rendering προσφέρει ρεαλισμό επιπέδου desktop σε διάφορα εφέ όπως στην ομίχλη, τον καπνό και άλλα particle effect που έχουν βελτιστοποιηθεί in-house από το τμήμα Snapdragon Studios. 

H πλατφόρμα Snapdragon 8 Gen 1 ενσωματώνει το 4ης γενιάς Snapdragon X65 5G Modem-RF System που υποστηρίζει τόσο λειτουργία sub-6 GHz όσο και mmWave για ταχύτητες που αγγίζουν τα 10 Gbps ενώ για πρώτη φορά υποστηρίζεται «carrier aggregation» για uplink. Από άποψη συνδεσιμότητας υποστηρίζονται επίσης τα WiFi 6 και WiFi 6E όπως και τα Bluetooth 5.2 και Bluetooth LE. Στον τομέα του ήχου υποστηρίζεται η τεχνολογία Qualcomm aptX Lossless για ποιότητας CD lossless audio μέσω Bluetooth. Επίσης υποστηρίζεται Bluetooth LE Audio για τη μετάδοση ήχου, την εγγραφή στερεοφωνικού ήχου και voice back-channel για gaming. 

snapdragon_@.jpeg

Στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η νέα πλατφόρμα Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 ενσωματώνει την 7ης γενιάς Qualcomm AI Engine που βασίζεται στον υψηλής απόδοσης επεξεργαστή Qualcomm Hexagon που διαθέτει διπλάσιας ταχύτητας επιταχυντή tensor και διπλάσια shared μνήμη σε σχέση με τον προκάτοχό του. Στον τομέα της κάμερας, η εταιρεία προχώρησε σε αρκετές νέες προσθήκες και καινοτομίες με την Snapdragon Sight Technology να περιλαμβάνει τον πρώτο εμπορικό 18-bit mobile ISP, ικανό για τη λήψη 4000x περισσότερων δεδομένων κάμερας από τον προκάτοχο του για πολύ μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, περισσότερο χρώμα και ευκρίνεια σε ταχύτητες που αγγίζουν τα 3,2 gigapixels το δευτερόλεπτο. Για πρώτη φορά σε mobile πλατφόρμα επίσης είναι δυνατή η λήψη 8K HDR video ακόμα και σε φορμά HDR10+. Χάρη επίσης στη νέα Bokeh Engine προστίθενται νέα soft backgrounds στα βίντεο. Μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα Snapdragon 8 Gen διαθέτει αναβαθμισμένη ασφάλεια τύπου «vault» με εξειδικευμένη Trust Management Engine κ.ά.

Αν αναρωτιέστε πότε θα δούμε τη νέα κορυφαία πλατφόρμα της Qualcomm σε φορητές συσκευές, δεν θα χρειαστεί να περιμένετε και πολύ. Ανάμεσα στις εταιρείες που θα κυκλοφορήσουν συσκευές με Snapdragon 8 Gen 1 SoC είναι οι Black Shark, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, SHARP, Sony Corporation, vivo, Xiaomi και ZTE. Οι πρώτες συσκευές αναμένονται στο τέλος της φετινής χρονιάς.

 

  • Thanks 1