Από το Snapdragon Tech Summit, η Qualcomm ανακοίνωσε το SoC (System-on-Chip) που θα τροφοδοτεί πολλές από τις ναυαρχίδες της νέας χρονιάς, δίνοντας μάλιστα και την επιλογή στους κατασκευαστές smartphones να κάνουν τα κινητά τους «future-proof» με την υποστήριξη δικτύων νέας γενιάς 5G.

Πιο συγκεκριμένα, η Qualcomm ανακοίνωσε το SoC, Snapdragon 855 Mobile Platform, που κατασκευάζεται με μέθοδο 7nm, προσφέροντας υψηλότερη απόδοση αλλά παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Στο εσωτερικό του υπάρχει οκταπύρηνος επεξεργαστής γενικής χρήσης και «γραφικά» Adreno, αν και λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα σπουδαία χαρακτηριστικά θα μάθουμε σύντομα. Βελτιώσεις έγιναν και στον τομέα της απόδοσης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) με το chip να προσφέρει «έως και τρεις φορές την απόδοση AI σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά της mobile πλατφόρμας της».

Το νέο SoC εξοπλίζεται με έναν νέο εξειδικευμένο επεξεργαστή υπολογιστικής όρασης (vision processor) ώστε η επεξεργασία χαρτογράφησης βάθους (depth mapping) να πραγματοποιείται στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, χαρακτηριστικό που θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση με εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Ο νέος επίσης επεξεργαστής εικόνας στο SoC επιτρέπει την λήψη σε 4K HDR στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί το 25% της ενέργειας που απαιτούσε η προηγούμενη γενιά.

703620848_qualcomm-snapdragon-85533.jpg.56a28c0d76e9473812df367065419c7e.jpg

Στο συνέδριο, η Qualcomm προχώρησε και στην ανακοίνωση δύο νέων ξεχωριστών chips που οι κατασκευαστές μπορούν να συνδυάσουν με τη νέα, κορυφαία mobile πλατφόρμα της. Το πρώτο ονομάζεται Qualcomm 3D Sonic Sensor, και αποτελεί έναν αισθητήρα εντός οθόνης που χρησιμοποιεί τεχνολογία υπέρηχων, και μπορεί να ανιχνεύσει το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη ακόμα και αν είναι βρεγμένο ή ακόμα και όταν δεν είναι καθαρό.

8552.jpg.b496ef6cc417646a79992d26f00cbb41.jpg

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά στο 5G modem Snapdragon X50. Αν και η Qualcomm έχει ενσωματώσει το νέο modem της Snapdragon X24 LTE στο Snapdragon 855 SoC για να προσφέρει θεωρητικά ταχύτητες download έως και 2Gbps, προσφέρει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές smartphones να προσαρμόσουν στις συσκευές τους το ξεχωριστό modem Snapdragon X50 εφόσον θέλουν στον εξοπλισμό τους να περιλαμβάνεται από το 2019 συμβατότητα με τα δίκτυα νέας γενιάς 5G.

Από τη νέα χρονιά, περιμένουμε πολλές ναυαρχίδες να ενσωματώνουν το κορυφαίο SoC της Qualcomm, Snapdragon 855 μεταξύ των οποίων θα βρίσκεται και το Samsung Galaxy S10, τουλάχιστον στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ.

GSMArena