Η Qualcomm ανακοίνωσε το τελευταίο προϊόν της, το Snapdragon X75 modem. Πρόκειται για την επίσημη συνέχεια του Snapdragon X70 modem, το οποίο η εταιρεία παρουσίασε το 2022.

Το νέο modem μπορεί να κάνει όλα όσα είδαμε με το X70, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους υποστήριξης ζώνης από 600MHz έως 41GHz. Ωστόσο, έρχεται με μερικές αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις που αναμένεται να κάνουν το μελλοντικό σας smartphone πολύ καλύτερο από τα μοντέλα που βλέπουμε σήμερα σε σημαντικά σημεία.

Η πρώτη σημαντική αναβάθμιση για το X75 είναι η σύγκλιση του mmWave hardware με αυτό του Sub-6. Η κίνηση αυτή τοποθετεί όλη τη συνδεσιμότητα 5G σε μία μονάδα, κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά. Η Qualcomm ισχυρίζεται ότι η «ένωση αυτή» προσφέρει απλούστερη κατασκευή και 25% μικρότερη φυσική επιφάνεια που καταλαμβάνει μέρος του τσιπ.

Επιπλέον, η τοποθέτηση των mmWave/Sub-6 σε ένα κομμάτι του τσιπ επιτρέπει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 20% σε σχέση με το X70 modem. Προφανώς, αυτή είναι μια εκτίμηση που έχει προκύψει από εργαστηριακές δοκιμές και τα αποτελέσματα στον πραγματικό κόσμο θα είναι πιθανώς χαμηλότερα. Ωστόσο, αν το Snapdragon X75 μπορεί να προσφέρει έστω και 10% καλύτερη απόδοση ενέργειας, αυτό είναι σίγουρα μια ευπρόσδεκτη αναβάθμιση.

image.jpeg.6bd5c361ca5fa65b8182389f5a368ddb.jpeg

Σε άλλα σημεία, οι έξυπνες λειτουργίες AI του chip έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η Qualcomm ισχυρίζεται έως και 50% βελτιωμένη ακρίβεια θέσης χάρη στο GNSS Location Gen 2. Αυτό όχι μόνο μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, αλλά αυξάνει και τη σταθερότητα της σύνδεσης ενώ λειτουργεί σε συνδυασμό με τη νέα επιλογή Smart Network Selection δεύτερης γενιάς. Το SNS είναι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Qualcomm που επιλέγει αυτόματα το καλύτερο δίκτυο που θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο το smartphone, με βάση διάφορους παράγοντες, όπως το πού βρίσκεστε αλλά και τι κάνετε τη δεδομένη στιγμή με το smartphone.

Τέλος το Snapdragon X75 είναι σε ένα βαθμό “future proof” αφού υποστηρίζει το 2023 3GPP Release 17, το οποίο είναι το νέο πρότυπο της βιομηχανίας για την κινητή συνδεσιμότητα. Υποστηρίζει επίσης το μελλοντικό Release 18 καθώς και το Wi-Fi 7. Με άλλα λόγια, το νέο modem κινητής τηλεφωνίας δεν θα θεωρείται ξεπερασμένο για αρκετό καιρό.

Η Qualcomm δηλώνει ότι το Snapdragon X75 θα κυκλοφορήσει πιθανότατα με το επόμενο chipset ναυαρχίδας, το οποίο αναμφίβολα σημαίνει το Snapdragon 8 Gen 3. Ωστόσο, η εταιρεία δεν θα δεσμευτεί για αυτό, οπότε είναι πιθανό να το δούμε αργότερα (ή και νωρίτερα). Μια ανακοίνωση στα τέλη του 2023 στο SD8 Gen 3 είναι πάντως ένα ασφαλές στοίχημα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περιμένουμε να κάνει το ντεμπούτο του με τη σειρά Galaxy S24. Όπως έχουμε δει, θα μπορούσαν να υπάρξουν πρώτα άλλα μοντέλα σε επιλεγμένες αγορές, όμωςτο τελευταίο smartphone της σειράς Galaxy S είναι συνήθως η παγκόσμια πρώτη για τα νέα προϊόντα κινητής τηλεφωνίας της Qualcomm.

  • Like 3