Αν και chips της Qualcomm χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια ευρέως σε συσκευές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, η γνωστή σχεδιάστρια ημιαγωγών δεν έχει παρουσιάσει hardware ειδικά ανεπτυγμένο για AR (Augmented Reality) ή VR (Virtual Reality) headsets. 

Με το νέο ωστόσο Qualcomm XR1, η εταιρεία φαίνεται πως θέλει να διαφοροποιηθεί και να διερευνήσει την ευκαιρία να κυριαρχήσει σε αυτή την μικρή εξειδικευμένη αγορά.

Η εταιρεία ονομάζει το νέο chip της “dedicated Extended Reality (XR) platform”, αλλά από ότι φαίνεται δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό όσο ακούγεται. Η γνωστή κατασκευάστρια υποστηρίζει ότι το XR1 στοχεύει στο να προσφέρει μία καλή εμπειρία AR και VR με χαμηλού κόστους συσκευές και επιμένει ότι η καλύτερη λύση για εφαρμογές VR ή AR είναι το κορυφαίο της SoC, Snapdragon 845.

xr1_2.jpg.f3699a74ae961c8594187f45efddde2c.jpg

Το XR1 μπορεί να “οδηγήσει” οθόνες 4K στα 60fps, dual-displays, 3D overlays και APIs όπως τα OpenGL, OpenCL και Vulkan και ενσωματώνει τον image signal processor με την ονομασία Spectra για να εξασφαλιστεί μείωση του θορύβου και επομένως να αναβαθμιστεί η ποιότητα εικόνας και η ευκρίνεια. Επίσης έρχεται με υποστήριξη για voice activation και για απλά χειριστήρια αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε και λειτουργίες υψηλότερου επιπέδου όπως hand-tracking ή room scaling (υποστηρίζονται 3-DoF and 6-DoF για head-tracking και controller-tracking).

xr1_3.jpg.4b94f06f77697195afb503c0e6454f12.jpg

Με το XR1, η Qualcomm εισέρχεται σε μία νέα αγορά και αν το εγχείρημα αποδειχτεί επιτυχημένο, τότε δεν αποκλείεται μελλοντικά να δούμε και high-end VR headsets με επεξεργαστή της Qualcomm.

Για την ώρα, το XR1 θα είναι το μοναδικό chip στη προϊοντική γκάμα της Qualcomm που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για εφαρμογές VR/ AR και οι πρώτες συσκευές που θα το ενσωματώνουν θα κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές του 2019.

GSMArena

  • Thanks 1