Η ιστοσελίδα WinFuture υποστηρίζει πως γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με ένα φημολογούμενο chip της Qualcomm, το SDM1000 (πιθανόν το Snapdragon 1000) που έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε υπολογιστές.

Συγκριτικά με τα υφιστάμενα designs που βασίζονται στην αρχιτεκτονική της ARM, θα έχει αρκετά μεγαλύτερες διαστάσεις, 20 x 15 χιλιοστά, και με τη μορφή system-on-chip θα έχει κατανάλωση επιπέδου επεξεργαστή για laptop, περίπου 12W. Το νέο chip της Qualcomm θα ανταγωνίζεται ευθέως τους low-power επεξεργαστές Core της Intel, κάτι που δεν μπορεί σήμερα να γίνει από τον Snapdragon 835.

Από το σχέδιο αναφοράς που έγινε γνωστό, μαθαίνουμε ότι θα προσφέρει υποστήριξη σε έως και 16GB RAM και σε δύο αρθρώματα αποθήκευσης, των 128GB έκαστο. Υπάρχουν επίσης αναφορές για υποστήριξη Gigabit Ethernet και «socketed» σχεδιασμό επεξεργαστή, αν και τα δυο τελευταία χαρακτηριστικά ενδέχεται να αφορούν περισσότερο τους σκοπούς ανάπτυξης της Qualcomm και να μην έχουν πρακτική εφαρμογή.

Το chip αναμένεται να βασίζεται στην επόμενης γενιάς αρχιτεκτονική Cortex-A76 της ARM, που η υψηλότερη γενικότερα απόδοσης της –σχεδόν 35% σύμφωνα με την ARM- πρόκειται να αποτελέσει το κλειδί για να ανταγωνιστεί τις λύσεις αυτού του επιπέδου της Intel.  

Δεν έχει γίνει γνωστό πότε η Qualcomm σκοπεύει να ανακοινώσει το SDM1000, αν και δεν κρατάει μυστικές τις προθέσεις της, αφού τουλάχιστον ένας από τους μηχανικούς της έχει αναφέρει ότι εργάζεται πάνω στο chip ως Windows Multimedia Project Engineer. Το συγκεκριμένο chip ενδέχεται να αποτελέσει μία σοβαρή απειλή για την Intel, που είναι ήδη αρκετά ανήσυχη για τα ARM-powered PCs που σιγά, σιγά έχουν ξεκινήσει να «τρώνε» μερίδιο στο τοπίο του computing που για την ώρα παραμένει κυρίαρχη.

Engadget

  • Thanks 1