Η Qualcomm ανακοίνωσε το οικονομικό Snapdragon 4 Gen 2 SoC, το οποίο μοιράζεται πολλά κοινά με τον Snapdragon 4 Gen 1.

Τα πρώτα smartphones που θα φτάσουν με το νέο επεξεργαστή αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο, με τις Redmi και vivo να είναι οι πρώτοι κατασκευαστές που θα κυκλοφορήσουν σχετικά μοντέλα με κόστος περίπου 200 δολάρια. Ο Snapdragon 4 Gen 2 δεν φέρνει βελτιώσεις σε κάθε κατηγορία, έχοντας μάλιστα και κάποιες υποβαθμίσεις, αφού προορίζεται να τροφοδοτεί φθηνότερες συσκευές από το Snapdragon 4 Gen 1 chipset.

Η μεγαλύτερη αναβάθμιση είναι η μετάβαση από μια διαδικασία 6nm της TSMC σε μια μικρότερη σχεδίαση 4nm της Samsung, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει θεωρητκά σε βελτιωμένη απόδοση. Η Qualcomm αναφέρει ότι το νέο chipset φέρνει μια μέτρια αύξηση της απόδοσης κατά 5% σε σχέση με τον προκάτοχό του. Μια άλλη αξιοσημείωτη αναβάθμιση είναι ότι το Snapdragon 4 Gen 2 αποκτά ένα μόντεμ X61 5G.

Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με το Snapdragon 4 Gen 1, το οποίο με τη σειρά του φέρει ομοιότητες με το αρκετά παλιό Snapdragon 695. Αυτά περιλαμβάνουν μια οκταπύρηνη CPU που αποτελείται από δύο πυρήνες Cortex-A78 και έξι πυρήνες Cortex-A55, καθώς και μια παρόμοια (ανώνυμη) GPU Adreno. Η Qualcomm αναφέρει ότι θα πρέπει να περιμένετε 10% καλύτερη απόδοση της CPU, με το κέρδος αυτό να προέρχεται κυρίως από την αύξηση της ταχύτητας ρολογιού (από 2GHz σε 2,2GHz). Ωστόσο, η εταιρεία παραδέχθηκε επίσης ότι η GPU του Snapdragon 4 Gen 2 είναι ελαφρώς κατώτερη από την GPU του περσινού SoC.

Τα πράγματα φαίνονται οικεία όταν εξετάζουμε και τις προδιαγραφές που σχετίζονται με την κάμερα, με υποστήριξη ανάλυσης έως 108MP, διπλή κάμερα 16MP+16MP και δυνατότητες εγγραφής βίντεο 1080p/60fps. Όπως και τα Snapdragon 4 Gen 1 και Snapdragon 695, τα smartphones που τροφοδοτούνται από το Snapdragon 4 Gen 2 δεν θα έχουν υποστήριξη εγγραφής βίντεο 4K. Από την άλλη πλευρά, η Qualcomm αναφέρει ότι το νέο chipset φέρνει για πρώτη φορά στη σειρά Snapdragon 4 το χρονικό φιλτράρισμα πολλαπλών καμερών, το οποίο θα πρέπει να μειώσει το θόρυβο στα βίντεο που έχετε κάνει λήψη.

Άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν Bluetooth 5.1 (από Bluetooth 5.2), τεχνολογία Quick Charge 4+, ρυθμό ανανέωσης 120Hz σε ανάλυση FHD+, υποστήριξη RAM LPDDR5X (από LPDDR4X) και Wi-Fi 5.

  • Sad 3