Ίσως οι gamers να θέλουν να βάλουν στόχο για το 2022 να αναβαθμίσουν σε συσκευή με τον Snapdragon 8 Gen 1.

Η Qualcomm ανακοίνωσε το chipset Snapdragon 8 Gen 1 την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να ενσωματωθεί σε αρκετές Android ναυαρχίδες το 2022. Η εταιρεία αναφέρει ότι οι χρήστες μπορούν να περιμένουν βελτιώσεις στον επεξεργαστή που αγγίζουν το 20% ενώ όσον αφορά την απόδοση της κάρτας γραφικών, οι βελτιώσεις αγγίζουν το 30%. Είναι όμως ακριβή αυτά τα στοιχεία;

Η ιστοσελίδα Hot Hardware πήρε στα χέρια της ένα πρωτότυπο τηλέφωνο που ενσωματώνει τον Snapdragon 8 Gen 1 ενώ διαθέτει επίσης 8GB RAM LPDDR5 και 512GB αποθηκευτικού χώρου UFS 3.1. Έπειτα από διάφορες δοκιμές που σχετίζονται με την GPU η ιστοσελίδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιδόσεις του νέου επεξεργαστή της Qualcomm θα ανταγωνίζονται και θα ξεπερνάνε σε ορισμένες περιπτώσεις τις αντίστοιχες του επεξεργαστή της Apple.

Το GFXBench T-Rex έδειξε ότι το τηλέφωνο είχε σχεδόν ίδια απόδοση με το iPhone 13 Pro, παρέχοντας 450fps σε σύγκριση με τα 451fps του δεύτερου, με το iPhone 12 Pro Max να φτάνει τα 343fps στην ίδια δοκιμή. Η ιστοσελίδα έπειτα έτρεξε το GFXBench Manhattan ES 3.0, στο οποίο ο Snapdragon 8 Gen 1 ξεπέρασε με ευκολία το iPhone 13 Pro καταλήγοντας στην κορυφή της λίστας.

snapdragon-8-gen1-benchmarks-1.JPG.ee6927d68e5d8cf33b8179932d09e33d.JPG

Και στις δύο δοκιμές GFXBench, το τηλέφωνο με τον Snapdragon 8 Gen 1 ήταν μπροστά από άλλα Android τηλέφωνα όπως το ROG Phone 5, με τεράστια διαφορά. Η ιστοσελίδα έτρεξε επίσης και κάποια 3DMark benchmarks τα οποία τοποθετούν τον νέο επεξεργαστή της Qualcomm ανάμεσα στα iPhone 13 Pro, που βρίσκεται στην κορυφή, και iPhone 12 Pro, το οποίο είναι στην τρίτη θέση. Πάντως στην δοκιμή 3DMark Sling Shot Extreme, ο Snapdragon βρίσκεται στην πρώτη θέση, αν και δεν περιλαμβάνονται iPhone στο συγκεκριμένο benchmark.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι δοκιμές και τα αποτελέσματα ίσως να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς οι επιδόσεις από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και σε καθημερινή χρήση ενδέχεται να διαφέρουν. Η ιστοσελίδα Android Authority θεωρεί πως το πρωτότυπο τηλέφωνο δεν χρησιμοποιεί το τελευταίο διαθέσιμο firmware με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η τελική απόδοση.

Ωστόσο, οι δοκιμές στη GPU αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τον χώρο των Android smartphone, εάν φυσικά οι επιδόσεις αυτές έρθουν και στις εμπορικές συσκευές. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οι gamers να θέλουν να αγοράσουν τηλέφωνα με αυτόν τον επεξεργαστή συγκεκριμένα.

Η ιστοσελίδα Hot Hardware έτρεξε επίσης κάποιες δοκιμές που αφορούσαν τις επιδόσεις του επεξεργαστή, με πιο μέτρια αποτελέσματα. Όσον αφορά τις δοκιμές ειδικά για Android, ο επεξεργαστής βρέθηκε στην κορυφή της λίστας στο Antutu 8 αλλά δεύτερος στο PCMark, μετά το Smartphone for Snapdragon Insiders που διαθέτει τον Snapdragon 888 Plus.

Μια δοκιμή στο Geekbench 5 έδειξε το τηλέφωνο με τον Snapdragon 8 Gen 1 ως την κορυφαία σε επιδόσεις συσκευή με μέτρια διαφορά από άλλα Android, αλλά ήταν πολύ πίσω από το iPhone 13 Pro και το iPhone 12 Pro Max. Έχασε επίσης και από το iPhone 11 Pro του 2019 σε επιδόσεις ενός πυρήνα (single-core performance) αλλά το κέρδισε σε επιδόσεις πολλαπλών πυρήνων (multi-core performance).

snapdragon-8-gen1-benchmarks-2.JPG.3f284ab1994b99c04f2e5e646deeef0b.JPG

Άλλες δοκιμές έδειξαν πως η συσκευή ήταν περίπου 142% πιο ισχυρή σε AI εφαρμογές σε σύγκριση με άλλα κορυφαία Android τηλέφωνα που ήδη κυκλοφορούν. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι τα κέρδη της GPU και της μηχανικής εκμάθησης είναι πολύ πιο εντυπωσιακά σε σύγκριση με την ενίσχυση και τις επιδόσεις του επεξεργαστή.

  • Like 1