Παράλληλα με τις άλλες λύσεις για φορητές παιχνιδοκονσόλες και κινητά, η Qualcomm παρουσίασε και την επόμενης γενιάς πρόταση της για υπολογιστές, την πλατφόρμα Snapdragon 8cx Gen 3.

H νέα πλατφόρμα έρχεται με σημαντική αύξηση της απόδοσης σε σχέση με την περασμένη γενιά περιλαμβάνοντας το πρώτο chip που κατασκευάζεται με μέθοδο 5nm για υπολογιστές Windows και προσφέροντας απόδοση αυξημένη κατά 85% από τη CPU και έως 60% από τη GPU σε σύγκριση με το chip Snapdragon 8cx Gen 2. Η Qualcomm μάλιστα υποστηρίζει ότι το νέο της προϊόν προσφέρει «60% αυξημένο λόγο απόδοσης ανά watt σε σύγκριση με την άμεσα ανταγωνιστική πλατφόρμα x86» αλλά και «ζωή μπαταρίας για πολλές ημέρες» χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Snapdragon 8cx Gen 3, άλλωστε πρόκειται για ένα chip για φορητούς υπολογιστές, είναι οι δυνατότητες συνδεσιμότητας που προσφέρει παρέχοντας υποστήριξη σε ποικιλία modems της ίδιας της εταιρείας (π.χ. Snapdragon X55, X62 και X65 5G) δίνοντας στους κατασκευαστές αρκετές επιλογές για τις συσκευές τους. Επιπλέον, η πλατφόρμα υποστηρίζει WiFi 6 και WiFi 6E και έρχεται βελτιωμένη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με τον Spectra ISP να υπόσχεται καλύτερη αυτόματη εστίαση, καλύτερη ισορροπία λευκού ή αυτόματη έκθεση για βιντεοδιασκέψεις καθώς και noise/ echo cancellation για καλύτερο εμπειρία με τον ήχο.

Snapdragon_8cx_Gen_3_2.jpg

 

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το νέο της chip προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των φορητών υπολογιστών -κάτι που κάνει από την εποχή που παρουσίαση το πρώτο 8cx από το 2018- ωστόσο η πλατφόρμα της δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά πέρα βεβαίως από ορισμένες προσαρμοσμένες λύσεις που εμφανίστηκαν στη σειρά Surface Pro X της Microsoft. Επιπλέον, όσοι φορητοί υπολογιστές κυκλοφόρησαν με βάση τη πλατφόρμα της δεν κατάφεραν να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά των φορητών υπολογιστών που κυριαρχείται από τις πλατφόρμες x86 των Intel και AMD ενώ με την απουσία ουσιαστικής υποστήριξης από developers, η πλατφόρμα της δεν προσφέρει κάτι πραγματικά καινοτομικό όπως τα M1-series chips της Apple στην αγορά. Ας ελπίσουμε ότι η πλατφόρμα Snapdragon 8cx Gen 3 θα αλλάξει τα πράγματα.

Πέρα από τη πλατφόρμα Snapdragon 8cx Gen 3, η Qualcomm παρουσίασε και τη πλατφόρμα Snapdragon 7c Plus Gen 3, η οποία σε αντίθεση με τη ναυαρχίδα, εξακολουθεί να κατασκευάζεται με μέθοδο 6nm. Παρόλα αυτά, υπόσχεται 60% αυξημένη multi-threaded απόδοση από τη CPU και 70% καλύτερη απόδοση στα γραφικά από την προηγούμενη γενιά Snapdragon 7c Gen 2. Η πλατφόρμα Snapdragon 7c Plus Gen 3 προορίζεται για χρήση σε entry-level φορητούς υπολογιστές Windows και Chromebooks. Η εταιρεία μάλιστα έκανε γνωστό ότι η πλατφόρμα υποστηρίζει το Snapdragon X53 5G modem οπότε θα δούμε τη τεχνολογία να ενσωματώνεται για πρώτη φορά σε entry-level μοντέλα φορητών υπολογιστών.

 

  • Like 5