Δε γλύτωσε τελικά τη σύλληψη ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Samsung, Jay Y. Lee, ο οποίος κρατείται από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κέντρο Συλλήψεων της Σεούλ όπου και παρέμεινε όλη τη νύχτα πριν του αποδοθούν οι κατηγορίες περί δωροδοκίας, ψευδορκίας και υπεξαίρεσης.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Lee φέρεται να έχει συμμετάσχει σε σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο συμμετείχαν η πρώην πρόεδρος της Ν. Κορέας Park Geun-hye καθώς και η στενή της φίλη Choi Soon-sil. Ο Lee που είναι γιος του Προέδρου της Samsung Lee Kun-hee, σύμφωνα με την κατηγορία προχώρησε σε δωροδοκίες ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορα άτομα που σχετίζονται με Choi Soon-sil. Στόχος του αντιπροέδρου της Samsung ήταν να πειστεί η τότε πρόεδρος της χώρας να εγκρίνει τη συγχώνευση δύο μεγάλων θυγατρικών επιχειρήσεων της Samsung το 2015, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την εδραίωση της δύναμης και της επιρροής του στην εταιρεία.

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Samsung και ο ίδιος ο Lee αρνούνται τις κατηγορίες αν και υπάρχει η παραδοχή από τον Lee ότι η Samsung έκανε δώρο στην κόρη της Choi ένα άλογο αξίας 800.000 δολαρίων. Σε δηλώσεις δικαστικού εκπροσώπου για την υπόθεση, αναφέρεται ότι η ενέργεια σύλληψης του Lee κρίθηκε αναγκαία από τη στιγμή που υπήρχε η πιθανότητα καταστροφής αποδεικτικού υλικού ή αποφυγή της σύλληψής του. Οι εισαγγελείς ζήτησαν επιπλέον και ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Samsung, με το δικαστήριο να μην αποδέχεται το αίτημα.

 

Link.png Site: Bloomberg